понеделник, 24 јануари, 2022

За вакцинираните: НЕ ГИ ЗАБОРАВАЈТЕ ОВИЕ ВАЖНИ РАБОТИ доколку сте примиле вакцина против Ковид-19

Коронавирусот го преврте начинот на живот што го знаевме, а вакцината се појави како надеж дека ќе се вратиме во нормала.

Тоа не поттикна да сфатиме дека кошмарот е при крај и дека ќе можеме повторно да се движиме слободно со текот на времето.

Луѓето се уште се вакцинираат, но можеби не со темпото што го очекувавме. По вакцинацијата, повеќето луѓе претпоставуваат дека можат да почнат да се враќаат во нормала. Но, дали е тоа така?

Сепак, „Пинквила“ наведува работи што не треба да ги прават по вакцинацијата.

1. Сосема е нормално да се чувствувате уморно или без енергија ако штотуку сте вакцинирани. Не се присилувајте на секојдневни обврски или напорни вежби. Земете слободен ден и одморете се.

2. По вакцинацијата, сигурно сте повеќе заштитени од ковид, отколку порано. Во споредба со невакцинираните, вие сте побезбедни на јавни места. Но, тоа не значи дека можете да одите каде сакате без маска. Продолжете да носите маска каде што е потребно, одржувајте дистанца и избегнувајте големи собири.

3. По вакцинацијата, на телото му треба одредено време да развие антитела и да изгради имунитет што ќе се бори против коронавирусот. Во првите неколку дена по вакцинацијата, постои можност да се инфицирате со вирусот. Бидете внимателни и не одете никаде без маска.

4. Последно, но не и најмалку важно: Не губете го сертификатот за вакцинација. Ако сте примиле само една доза, ќе ви треба за да добиете друга. Ако сте ги примиле и двете дози, ќе ви требаат за да можете слободно да се движите. Не губете го или фрлајте го.

Извор: ulica.mk

Коментари

коментари

error: Content is protected !!