понеделник, 18 октомври, 2021

Уште 110.612 вакцини Фајзер ќе пристигнат денеска во Македонија

Министерството за здравство информираше дека денеска ќе пристигнат 110.612 вакцини од производителот „Фајзер-Бионтек“, кои нашата земја ги купи преку Ковакс механизмот.

„До крајот на годината, преку Ковакс механизмот е најавена испорака на уште 100.000 вакцини од производителот „Фајзер-Бионтек“.

Пристигнатите вакцини, за кои има голем интерес кај населението, а кои се препорачуваат за имунизација и на деца над 12 години, ќе бидат дистрибуирани до вакциналните пунктови ширум земјата со цел да се обезбеди непречен процес на вакцинација.

Освен на вакциналните пунктови, вакцинацијата во нашата земја се одвива и теренски.

Вакцините се безбедни и ефикасни и претставуваат единствен начин да се победи пандемијата.

Само со целосна вакцинација се намалува шансата од заболување, се спречува тешка форма на болеста, хоспитализација и смртен исход“, стои во соопштението.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!