понеделник, 18 октомври, 2021

Кандидатите за градоначалници и членови на совети добија уверенија дека не се кривично осудувани

3.500 кандидати за градоначалници и советници побарале од Кривичниот суд да им издаде потврди од кривична и казнена евиденција.

-Основниот кривичен суд Скопје во изминатите 10 дена, со доследно почитување на сите законски рокови, успеа да изработи 3.500 уверенија и потврди од кривична и казнена евиденција, по барање на

сите кандидати за членови на совети и кандидати за градоначалници од политичките партии, коалициите и групи избирачи, родени на територија на град Скопје, а неопходни за учество на претстојните локални избори, соопштија од Судот, се наведува во соопштението од Основен Кривичен суд.

Од таму појаснуваат дека во рок од 24 часа кандидатите го добиле потребниот документ.

-Во однос на критиките на одредени политички субјекти објавени на социјалните мрежи, ја информираме јавноста дека одделот за Казнена евиденција во судот постапуваше по сите барања по

завршување на работното време како и во текот на викендите, пред се затоа што голем дел од кандидатите и општинските изборни единици ги доставуваа барањата по истек на рокот од 11 септември 2021 година за пријавување на кандидати, пишуваат од Судот.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!