среда, 1 декември, 2021

Врската помеѓу КОРОНАТА И ЗГРУТЧУВАЊЕ НА КРВТА: Научниците дојдоа до ЗАГРИЖУВАЧКИ резултати

Кај пациентите кои имале Ковид-19 постои поголема веројатност дека ќе им се појави згрутчување на крвта, според резултатите од студијата спроведена на Универзитетот во Бирмингем.

Истражувачите открија врска помеѓу прележаната или активната дијагноза на Ковид-19 и венскиот тромбоемболизам, опасни форми на згрутчување на крвта по операцијата.

Пациентите кои имале „Ковид-19“ во претходните шест недели пред операцијата, имале поголема веројатност да развијат венски тромбоемболизам. Оваа состојба е позната компликација за време на операција, иако истражувачите сè уште не утврдиле зошто инфекцијата со коронавирус ја предизвикува.

Истражувачите собраа податоци од 128.013 пациенти од 115 земји кои имале различни операции во 1.630 болници.

Пациентите биле класифицирани во четири категории-контролна група која немала „Ковид-19“, група која имала активен „Ковид-19“, група која била подложена на „Ковид-19“ во претходните шест недели и група којаг го имала вирусот пред најмалку седум недели.

Нивната цел беше да откријат колку пациенти развиле венска тромбоемболија во рок од 30 дена по операцијата.

Во контролната група, 666 од 123.591, или 0,5 проценти, развиле згрутчување на крвта.

Од оние кои имале Ковид-19 за времето на операцијата, откриено е дека 50 од 2.317, или 2,2 проценти, развиле згрутчување на крвта.

Меѓу 953 пациенти кои неодамна се опоравиле од „Ковид-19“, на 15 од нив им се појавиле згрутчување на крвта.

Конечно, околу еден процент од пациентите кои биле подложени на Ковид-19 пред најмалку седум недели, венскиот тромбоемболизам се развил кај 11 од 1.148.

Истражувачите ги приспособиле податоците на други фактори кои можат да доведат до развој на згрутчување на крвта, како што се возраста и историјата на згрутчување на крвта.

По прилагодувањето, тие откриле дека оние кои неодамна биле подложени на „Ковид -19“, биле со најголем ризик од венски тромбоемболизам – нивната шанса да развијат оваа компликација била дури 90 проценти.

Луѓето кои имале „Ковид-19“ имале 50 проценти поголема веројатност да развијат згрутчување на крвта, а пациентите кои биле подложени на „Ковид-19“ во претходните шест недели, имале 70 проценти поголема веројатност да добијат венски тромбоемболизам.

Истражувачите заклучија дека постои врска помеѓу инфекцијата со коронавирус и подоцнежниот развој на компликации по операцијата.

„Пациентите кои се подложени на операција се изложени на поголем ризик од венски тромбоемболизам“ – вели д-р Елизабет Ли, коавторка на студијата и хирург во Универзитетската болница во Бирмингем, за „Daily Mail“.

„Откривме дека сегашната или неодамнешната инфекција со корона вирус е поврзана со поголем ризик од постоперативна венска тромбоемболија. Хируршките пациенти имаат фактори на ризик за венски тромбоемболизам, вклучувајќи неподвижност, хируршки рани и системско воспаление, а Ковид-19 може дополнително да го зголеми овој ризик.“

Пациентите со Ковид-19, исто така, имаат зголемен ризик од смрт ако имаат венски тромбоемболизам.

Од 76 пациенти во студијата со Ковид-19 и венски тромбоемболизам, 31 умреле, во споредба со само 319 од 4.342 пациенти кои не развиле венски тромбоемболизам.

Венски тромбоемболизам се јавува кога згрутчување на крвта се формира во внатрешноста на вените, најчесто во бутовите и лисјата, што се нарекува длабока венска тромбоза. Во прилог на оваа форма на формирање на згрутчување, постои и белодробна емболија, која се јавува поради продолжено лежење по операцијата. Недостатокот на движење овозможува формирање на згрутчување, додека кај лице кое е физички активно, крвта циркулира со поголема брзина.

Експертите препорачуваат луѓето што се опоравуваат од операцијата да одат на редовни прошетки секогаш кога е тоа можно, со цел да спречат формирање на згрутчување.

Извор: ulica.mk

Коментари

коментари

error: Content is protected !!