четврток, 28 септември, 2023

На 10. СЕПТЕМВРИ УКНИНУВАЊЕ на СИТЕ МЕРКИ: „Ковид- 19 веќе не е закана за општеството“ – Данска со РЕКОРДНА стапка на вакцинација

„Ви благодарам на добрата вакцинација против Ковид-19, рестриктивните мерки, ќе бидат укинати на 10 септември, со оглед дека болеста повеќе не се смета за закана за општеството“, соопшти денеска данското Министерство за здравство.

“Епидемијата е под контрола и можеме да се пофалиме со рекордна стапка на вакцинација. Затоа, на 10 септември, ќе можеме да ги отфрлиме специјалните ограничувачки мерки што моравме да ги воведеме во борбата против Ковид-19”, рече министерот за здравство Магнус Хејнке.

Тој потсети дека епидемијата се уште не е завршена, но посочи дека данската влада „нема да се двоуми ако е неопходно да се дејствува брзо во случај пандемијата повторно да ги наруши основните функции на општеството“.

Во март 2020 година, Данска беше една од првите земји што воведе режим на делумно затворање. Ги затвори училиштата и компаниите чија работа не беше пресудна за функционирањето на државата. Неколку недели подоцна, по првото олеснување на воведените мерки, данските власти одлучија постепено повторно да ги заострат во август 2020 година. За Божиќ беше воведено делумно заклучување.

Оттогаш, земјата постепено се отвори. Дигиталните пасоши се воведени во април, чија употреба сега е ограничена.

На 14 август е укинато задолжителното носење на маска во јавниот превоз. Дотогаш, јавниот превоз беше единственото место каде што требаше да се носат маски.

Се укинува задолжителното прикажување на здравствената картичка во ноќните клубови (што повторно се отвораат на 1 септември) и на големите собири од 10 септември.

Претходно беше планирано „коронапасошот“ од 1 септември повеќе да не се бара во ресторани, спортски центри или при одење на фризер.

Од 5,8 милиони жители на оваа скандинавска земја, повеќе од 70 проценти се вакцинирани против Ковид-19.

Извор: kanal5.com.mk

Коментари

коментари