СКАНДАЛОЗНО: Барале АНГАЖИРАЊЕ НА ХЕЛИКОПТЕР за ГАСЕЊЕ ПОЖАР, А ЗАМЕНИК МИНИСТЕРОТ за Одбрана на БиХ ги сокрил актите во ФИОКА

Министерството за безбедност на БиХ ги препрати нивните барања до Министерството за одбрана, кое треба да ги проследи овие акти до Претседателството на БиХ за конечна одлука.

Претседателството тврди дека тие никогаш не добиле никакви барања. Според информациите од истрагата, документите биле „заглавени“ во фиоката на заменик -министерот за одбрана на БиХ, Мирко Околиќ, кој не ги проследил тие документи за понатамошна постапка.

Заменик -министерот за одбрана на БиХ, Мирко Околиќ скри три барања од локалните заедници кои побараа од Вооружените сили да ангажираат хеликоптер за гаснење на пожарот.

Ова се барања од општините Широки Бријег, Столац и Томиславград, кои први беа поднесени до Министерството за безбедност на БиХ на 2, 7 и 8 август.

Во согласност со постапката, овие барања потоа беа проследени до Министерството за одбрана на БиХ, кое требаше да ја проследи целата документација до Претседателството на БиХ за конечна одлука за ангажман на хеликоптери на во-ор-ужените сили на БиХ.

„Не ги добивме овие барања“, потврдија тие за Истрагата во кабинетот на претседателот на Претседателството на БиХ, Жељко Комчиќ.

Порталот Истрага.ба ја поседува документацијата на Министерството за безбедност која докажува дека барањата се проследени до Министерството за одбрана за понатамошни дејствија.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!