петок, 29 септември, 2023

Еве што треба да правиме ако сме вакцинирани со две дози и сме биле во контакт со заболен од коронавирусот?

Како расте бројот на заболени од коронавирусот, во нашата глава постојано си поставуваме две прашања. Првото што треба да направиме ако сме вакцинирани против СОВИД-19, но сме биле во друштво на заразено лице и второто прашање што треба да направиме ако сме ги примиле двете дози од вакцината, но сме биле блиску до лице чиј тест за оваа болест бил позитивен?

Според Американските центри за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), не треба да направите речиси ништо, освен ако самите не ги почувствувате симптомите на болеста.

„Ако сте биле во ситуација кога сте биле со заразени луѓе, тогаш не мора да избегнувате други луѓе, освен ако не развиете симптоми“, пишува во соопштението на ЦДЦ. Во соопштението се наведува и дека мал процент од вакцинирани луѓе можат да го пренесат вирусот на невакцинирани лица.

Имаме добри податоци за тоа дека луѓето кои се целосно вакцинирани, па дури и ако тестот за вирусот е позитивен, и имаат благи симптоми и ретко ќе го шират вирусот кај населението, вели епидемиологот др. Џенифер Хорни.

Сепак, вакцинираните кои биле во контакт со заболено лице од корона вирус, треба да продолжат да ги следат симптоми на болеста до 14 дена.

Ако имате симптоми, треба да се тестирате за коронавирус, дури и ако сте биле вакцинирани. Типични симптоми на болеста се треска, кашлица, отежнато дишење, губење на мирис и вкус, запек и замор. Некои од симптомите на СОВИД ќе ја имитираат обичната настинка, особено кај луѓе кои имаат благи симптоми на болеста.

Но, иако симптомите може да бидат благи, тоа не е обична настинка која едноставно ќе исчезне. Лекарите предупредуваат дека без оглед на статусот на вакцинација, мора да направите тест штом забележите симптоми, бидејќи во оваа ситуација најважно е да знаете каков е вашиот статус.

„Дури и ако не развиете никакви симптоми откако ќе бидете изложени на вирусот, сепак можеби ќе треба да размислите да не поминете време со невакцинирани и имунокомпромитирани луѓе за да ги заштитите“, советува безбедносната експертка Каролин Гил Рифолд.

Носете маска, дури и ако сте биле вакцинирани

Рифорд додава дека советите за вакцинирање на лице дадени од ЦДЦ не се врежани во камен.

„Упатствата може да се променат кога ќе добиеме нов увид во вакцината и како таа се однесува кога станува збор за различни варијанти“, вели д -р Фаучи. Таа додаде дека владата размислува дали да да го наметне задолжителното носење на маска на вакцинирани луѓе за да се спречи ширењето на вирусот Делта, што е многу повеќе заразен но и кој доведе до зголемување на бројот на заразени лица, а понекогаш и фатални исходи кај невакцинираните На

Симптомите на ракот на белите дробови се многу неспецифични, и ова се 7 -те најчести

„Иако вакцината е најдобрата алатка за борба против овој вид вирус, некои стратегии с could уште можат да помогнат во намалувањето на бројот на заразените, а вакцинираните луѓе ќе треба да ги прифатат.

„Маските едноставно го отежнуваат вирусот да влезе во телото“, додаде Рифорд. И без наредба дека мора да се носат маски, вакцинираните подединици сепак треба да ги носат истите во затворени простории, на пример на спортски настани или во близина на лица со ослабен имунитет.

Извор: ulica.mk

Коментари

коментари