За оние кои НЕ СЕ ВАКЦИНИРААТ ќе важат ПОСЕБНИ мерки, нема да добиваат држвна помош одлучи Владата на Грција

Нема пари за уште една изолација и затоа во иднина сите забранети мерки што ќе бидат донесени ќе важат за невакцинираните.

Повеќе нема да има т.н хоризонтална изолација, но сите забранувачки мерки што ќе бидат донесени ќе важат за невакцинираните, кои повеќе нема да добиваат парична помош.

Економијата и целото општество повеќе нема да одат во карантин, заради оние кои одбиваат да ја примат вакцината, што им е достапна на сите, велат од Грчката Влада.

Така, од понеделник, 5 јули, вакцинираните лица продолжуваат да патуваат слободно на островите со потврда, додека за други задолжителниот тест за PCR не постар од 72 часа, брз тест не постар од два дена. Засега, кога станува збор за движењето во копното на Грција, се проучува епидемиолошката состојба, според која може да се преземат некои нови мерки.

Епидемиолошката слика се менува бидејќи бројот на заразени расте, тој е веќе близу 800 на ден, што е пораст што загрижува бидејќи, на пример, во јуни бројот на пациенти се намали за 75 проценти и смртните случаи за 50 проценти во споредба со до претходните месеци.

Болеста главно ги погодува младите на возраст меѓу 18 и 34 години, но индексот на позитивност сè уште останува околу 1,2 проценти. Кризниот штаб смета дека причина за тоа е релаксацијата по седум месеци карантин, но и присуството на делта, што е регистрирано во 54 случаи досега.

Во август се очекува да има нови случаи на инфекција со делта-вирус, па епидемиолозите размислуваат за нови мерки за запирање на неконтролираното ширење. Повеќе од 30 проценти од Грците досега примиле две дози вакцина.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!