Денес во Скопје: Парада на гордоста, под мотото “Вон ѕидовите”

Со преставникот на Македонија на годинешниот Евросонг, Васил Гарванлиев  беше отворена музичката програма на годинешната парада на гордоста откако претходно еден час поддржувачите на ЛГБТИ заедницата и на трансродовите луѓе маршираа низ улиците во Скопје.

Меѓу првите се обрати и мајка на девојка која им порача на сите родители да си ги прифатат децата такви какви што се, никако да не се откажуваат од нив и да разговараат со нив.

Вон ѕидовите” е мотото на годинешната парада која се одржува по втор пат во земјава и која ги обединува различностите.

Нивната порака е дека повеќе не треба да се сокриваат, бидејќи треба да имаат право на учество во сите сфери на живеењето, слобода и исти права.

Но излегоа и со барања за носење на законот за правно признавање на родот. Со него велат ќе се направи суштинска промена во докажувањето дека не се граѓани од втор ред.

Целта е да  се афирмира борбата за видливост и да се освои јавниот простор.

На парадата присуствуваше и претседателот на државата Стево Пендаровски со сопругата како и министри од владата и претаници.

Контра парада пак е најавена за вечерва во Bитола и е организиранa од неподдржувачи на ЛГБТИ заедницата.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!