понеделник, 26 јули, 2021

Џанг Ѕуо: Оставете ја Кина ДА СПИЕ, бидејќи кога ЌЕ СЕ РАЗБУДИ, светот ќе ТРЕПЕРИ

Наполеон Бонапарта еднаш рече: „оставете ја Кина да спие, бидејќи кога ќе се разбуди, светот ќе трепери“. Во последните двесте години од забелешките на Наполеон, кинеската нација го доживеа историскиот процес од пад до просперитет. По Опиумската војна во 1840 година, Кина се сведе на полуфеудално и полуколонијално општество, пишува денешен.мк

Ова се истакнува во објавата од кинескиот амбасадор во Македонија Џанг Ѕуо. Објавата на Ѕуо ја пренесуваме во целост:

Од основањето во 1921 година, Комунистичката партија на Кина (КПК) опстојува во истражувањето на патот на градење социјализам со кинески карактеристики. Не само што кинеската нација започна голем скок од исправување, богатење до станување силнa, туку исто така и дава одличен придонес во каузата на човечката цивилизација и напредок.

Прво, патот на Кина е еден правилен пат кон развој на човекот. Оваа година се совпаѓа со 100-годишнината од основањето на КПК. Клучот за разбирање на развојот на Кина лежи во објективно разбирање на историјата на Кина и правилен поглед на КПК. Како античка нација со цивилизација над пет илјади години, имавме славни моменти, како и огромни страдања.

Особено во модерното време, под агресијата и грабежот на империјализмот и колонијализмот, нашата нација беше на работ на потчинување и истребување. Со цел да се спаси нацијата, кинескиот народ ги испроба скоро сите модели на политички системи, вклучувајќи уставна монархија, парламентарен систем, повеќепартиски систем, претседателски систем итн., но сите тие системи завршија неуспешно.

Конечно, КПК беше моделот што го комбинираше марксизмот со реалноста на Кина, го обедини целиот кинески народ за да постигне национална независност и ослободување, и конечно најде правилен пат кон просперитет, а тоа е социјализам со кинески карактеристики.

Патеката на Кина е вистинскиот пат да се постигне развој насочен кон луѓето. КПК инсистира на барање среќа за луѓето и претставување на основните интереси на огромното мнозинство на луѓе. Никогаш не бара посебни партиски интереси и не се вклучува во борби за моќ за привилегирана елита. КПК и владата го користат авторитетот во рамките на Уставот и законите, и инсистираат на промовирање на модернизацијата на националниот систем за управување и способностите за управување следејќи го владеењето на правото. Основните права на луѓето се целосно заштитени со Уставот и законите.

Со придржување кон институциите, вклучувајќи го и Народниот конгрес, повеќепартискиот систем за соработка и политичка консултација предводен од КПК, регионалната етничка автономија, основната автономија меѓу другите, воспоставени се најголемиот образовен систем во светот, системот за социјално осигурување, медицинскиот систем и основниот демократски изборен систем. Кинескиот народ ужива демократски права кои се пообемни, посоодветно заштитени и посуштински.

Второ, патот на Кина е мирен пат за национално подмладување. Од денот на нејзиното раѓање, Комунистичката партија на Кина го презеде спасувањето на земјата и народот како своја мисија и опстојуваше во каузата за заживување на кинеската нација. КПК го водеше кинескиот народ во крвави битки 28 години и ја доби војната за отпор против јапонските агресори, изгонувајќи ги странските напаѓачи и целосно ја заврши историјата на стара Кина како полуколонијално и полуфеудално општество.

Во октомври 1949 година беше основана Народна Република Кина, која го реализираше големиот скок на Кина од феудална автократија илјада години кон демократија на луѓето. Долгорочната поделба на стара Кина беше завршена и беше постигнато повторно обединување на копното на татковината. Воспоставувањето на основниот систем на социјализам постави битен политички предуслов и институционална основа за развој и напредок на модерна Кина.

Во текот на изминатите 71 година од своето основање, Нова Кина никогаш доброволно не предизвика војна или не окупираше ни педа земја од други земји. Кина е единствената земја во светот што го стави во својот устав „придржување до патот на мирен развој“. Кинеската нација е нација која сака мир. Како земја која долго страдаше од странска агресија и експансионизам, Кина е добро свесна за вредноста на мирот и секогаш води независна надворешна политика на мир.

Како постојана членка на Советот за безбедност на ООН, Кина активно го одржува меѓународниот поредок со ООН како јадро и практикува вистински мултилатерализам. Кина е втор најголем придонесувач во редовните и мировни буџети на ООН, а исто така е и земја со најголем број мировници меѓу постојаните членки на Советот за безбедност на ООН.

Бидејќи е земја со најдолга граница, со најмногу соседни земји и најкомплициран историски заплет во светот, Кина го заврши обележувањето на своите граници со 12 од своите 14 копнени соседи преку мирни преговори. Како земја што брзо се развива, Кина инсистира на мирен соживот со други земји и не бара хегемонија, експанзија или принуда. Ова е голем придонес кон светската стратешка стабилност.

Трето, патот на Кина е пат на просперитет кој придонесува за човештвото. КПК ги наведе луѓето да воспостават социјалистички политички, економски и социјален систем, отвори нов период на реформи и отворање, како и социјалистичка модернизација и постигна историски пресврт од високо централизиран економски систем за планирање во динамична социјалистичка пазарна економија.

БДП надминува 100 трилиони јуани, додека БДП по глава на жител над 10.000 УСД (американски долари). Кина поддржува скоро 20 проценти од светската популација со само 9 проценти од обработливото земјиште во светот. За земјите кои постигнале модернизација во текот на изминатите векови, нивното население се движело од милиони до десетици милиони или стотици милиони.

За Кина, 1,4 милијарди луѓе го решија проблемот со апсолутна сиромаштија што ги мачеше илјадници години и е на чекор да гради умерено добростоечко општество. Тоа е пресвртница во човечкиот развој и што е уште поважно, историски придонес за напредокот на светот.

Од основањето на Нова Кина, особено од реформата и отворањето во 1978 година, Кина секогаш го прифаќаше светот со раширени раце и делуваше како доверлив партнер на меѓународната заедница. Од 18-тиот Национален конгрес на Комунистичката партија на Кина, претседателот Ши Јинпинг ги предложи меѓу другото и иницијативите за градење заедница со заедничка иднина за човештвото и иницијативата за појас и пат.

Кина е посветена на тоа да биде бранител на светскиот мир, придонесувач за глобалниот развој и застапник на размената меѓу цивилизациите. Во последните неколку децении, Кина се разви од земја со затворени врати во една од земјите со највисоко ниво на отвореност во светот, од сиромашна земја до втора по големина економија во светот, придонесувајќи со повеќе од 30 проценти во глобалниот раст годишно.

Од 2008 година, Кина прими 25 проценти од вкупниот извоз од најмалку развиените земји и одложи повеќе отплата на заемот отколку другите членки на Г20 во рамките на Иницијативата за суспензија на услугата за долгови за најсиромашните земји во светот. Ова се конкретни напори за намалување на глобалниот јаз Север-Југ.

Четврто, патот на Кина е светла авенија кон победничка иднина, која носи придобивки за сите вклучени страни со светот. Кина придава големо значење на победничката соработка отколку да се развива сама по цена на интересите на другите земји. Од 18-тиот Национален конгрес на КПК, претседателот Ши Јинпинг претстави нова развојна филозофија која е иновативна, координирана, зелена и отворена за доброто на сите и промовира избалансиран и одржлив економски, политички, културен, социјален и еколошки напредок.

Соочена со пандемијата Ковид-19, Кина активно се занимава со меѓународна соработка, придонесувајќи со силата на Кина во одржувањето на глобалната безбедност на јавното здравство. По 10 години работење, товарниот воз Кина-Европа минуваше над 1.000 патувања месечно, станувајќи „спас“ за соодветните земји за борба против епидемијата и заедничко промовирање на економското закрепнување. Според извештајот на Светска банка, до 2030 година, Иницијативата за појас и пат има потенцијал да извлече 7,6 милиони луѓе од екстремна сиромаштија и 32 милиони од средна сиромаштија.

Започнувајќи патување кон целосно градење на модерна социјалистичка земја, Кина ќе ја изгради новата развојна фаза и ќе ја спроведе новата развојна филозофија, ќе го забрза воспоставувањето на модел на развој “двојна циркулација” со домашна циркулација како столб и домашните и меѓународните циркулации зајакнувајќи се меѓусебно, заедно да градиме отворен, инклузивен, чист и убав свет кој ужива траен мир, универзална безбедност и заеднички просперитет.

Кина ќе ги спроведе во целост 2030 г. Целите за одржлив развој, ќе се стреми да ги достигне максималните емисии на јаглерод диоксид до 2030 година и да постигне неутралност на јаглерод до 2060 година. За исполнувањето на овие цели е потребна многу напорна работа од Кина. Сепак, веруваме дека кога се загрозени интересите на целото човештво, Кина мора да зачекори напред, да преземе нешто и да ја заврши работата. Ова го правиме како конкретна акција за поддршка на мултилатерализмот и како придонес за заштита на нашиот заеднички дом и реализација на одржлив развој на човештвото.

Претседателот Ши Јинпинг истакна дека оригиналниот стремеж и мисијата на Комунистичката партија на Кина отсекогаш била да бара среќа за кинескиот народ, подмладување за кинеската нација и мир и развој за човештвото. КПК се разви во најголемата марксистичка владејачка партија во светот. Помина низ славен тек од 100 години, владее повеќе од 70 години во најголемата социјалистичка земја и има над 91 милион членови на партијата. КПК ја има во предвид својата вечна голема кауза, работи напорно за во основа да ја постигне модернизацијата на Кина во 2035 година и да ја изгради Кина во голема модерна социјалистичка земја до средината на овој век. Кина сигурно ќе стане своја подобра верзија. И светот ќе стане подобро место со развојот на Кина.

Џанг Ѕуо, амбасадор на Народна Република Кина во Република Македонија.

Извор: denesen.mk

Коментари

коментари

error: Content is protected !!