Докторка открива кој сој на Ковид најмногу ја загрижува

Вирусот забави, убавото време привлече голем број луѓе надвор, но сепак е неопходна претпазливост, како и почитување на епидемиолошките мерки за да не се повторат сликите од декември и март оваа година, рече Весна Миолевиќ, директор на болницата Одделение за епидемиологија при Универзитетски клинички центар на Србија.

Весна Миолевиќ изјави дека ако ги споредиме март и април, кога секое трето лице било тестирано позитивно, а сега само два проценти од испитаните граѓани се позитивни, тоа секако дава надеж.

-Секако дека сите го чекавме овој момент, но мора да бидеме внимателни. Времето е убаво, но нема релаксација затоа што, верувам, ќе зборуваме долго за ковид – изјави докторот за РТС.

Како што вели тој, постои страв, особено кај здравствените работници, бидејќи тие поминаа многу низ периодот кога имавме голем број на пациенти.


-Апелот е да продолжиме да носиме маски, особено во јавниот превоз, а не да даваме простор за преминување на вирусот од асимптоматски пациенти до чувствителни лица – посочи директорот на Болничката епидемиолошка служба на КЦС.

Зборувајќи за досегашниот тек на пандемијата, таа вели дека најмногу се изненадила што вирусот нема сезонски карактер.


-Тоа би било многу подобро затоа што тогаш би можеле да очекуваме зголемување на бројот на пациенти во одреден период од годината. Мутациите се од природата на вирусот, денес веќе ги имаме бразилскиот, британскиот вид и индискиот, што е т.н. двоен мутант, е најзагрижувачки и затоа внимателно се следи – објасни д-р Миолевиќ.

Д-р Миолевиќ објаснува како тоа изгледа во пракса на примерот на британскиот вид, кој сега претежно доминира во овој дел на Европа.

-Минатата година, имавме ситуација кога имате едно или две болни лица во семејството, а со појавата на британскиот вид, цели семејства се разболеа. Исто така, голем број млади се разболеа, дури и со потешка клиничка слика – изјави Миоjeевиќ.

Вакцинацијата е најважната мерка за спречување на ширење на вируси, па дури и ковид 19.

-Вакцинацијата несомнено влијаеше на намалувањето на бројот на пациенти и важно е што повеќе млади да се вакцинираат. Сè уште имаме пациенти на апарати за дишење, луѓето сè уште умираат.

-Кога имате епидемија, секако е важно да вакцинирате што е можно повеќе за да го зајакнете колективниот имунитет – рече директорката на Службата за епидемиологија на болницата на Универзитетскиот клинички центар на Србија, Весна Миолевиќ.

Извор: ulica.mk

Коментари

коментари

error: Content is protected !!