70 ЕВРА ЗА СИТЕ ВРАБОТЕНИ КОИ ЌЕ СЕ ВАКЦИНИРААТ – Финансиски поттик за вакцинација на фирма од Словенија

Словенечка компанија „ETI Izlake“ им плаќа по 70 евра на секој работник кој се вакцинира против Ковид-19, јавува агенцијата ХИНА.

Оваа мерка ги опфаќа како вработените, така и привремено ангажираните преку агенцијата за вработување, а потребно е само до средината на август докажете дека сте вакцинирани.

Одлуката на раководството ја поддржа главниот инфектолог во стручниот тим на словенечката Влада, Матеја Логар, велејќи дека го разбираат товарот што го трпат работодавците заради оние што одат дома во карантин и боледување.

Сепак, синдикатот на вработените изрази скептицизам, а некои работници велат дека нема да бидат вакцинирани и дека се против воведување на „дискриминација“ помеѓу вакцинираните и оние кои не се, според Хина.

Генералниот директор на „ЕТИ Излаке“, Томаж Бергинч, рече дека компанијата извезува дури 90 проценти од своите производи, поради што не можат да си дозволат поголеми паузи во производството поради болест.

Тој објасни дека тие се одлучиле за финансиски поттик за вакцинација, следејќи го примерот на големите меѓународни корпорации како Старбакс, Мекдоналдс, Алди и Лидл.

Извор: ulica.mk

Коментари

коментари

error: Content is protected !!