ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ОД ГЕРМАНИЈА ЗА БАЛКАНОТ: Косово е најголемиот ИЗВОР НА ОПАСНОСТ, Босна е „ПРОПАДНАТА“ држава!

Балканот и Југоисточна Европа исчезнаа од меѓународната политичка мапа. Очигледно има многу поважни проблеми и кризи за кои треба да се грижат САД и ЕУ “, се проценува во анализата на германското стручно списание „Интернационална политика“.

Последица на тој наводен недостаток на интерес е недостатокот на „неопходни политички импулси, концепти и визии за решавање на бројни конфликти“.

Ова е првичната теза на статијата со наслов „Опасна смиреност“ објавена во германското стручно списание „Меѓународна политика“, објавена од германското друштво за надворешна политика. Автор на анализата е Томас Бреј, долгогодишен дописник на агенцијата од областа на Југоисточна Европа, кој сега работи како професор по политика и новинарство на повеќе германски факултети.

Бреј, како и некои други странски набудувачи за кои се смета дека се добро запознаени со ситуацијата во регионот, не ја исклучува можноста за вооружен судир во овој „опасен хаос“ чии компоненти се, како што наведува, национализам, корупција, притисок врз медиумите и судството, како и индоктринација на млади луѓе.

Босна и Херцеговина во написот се споменува како „пропадната држава“. Бреј пишува дека причината за тоа е „кавга меѓу муслимански Бошњаци, православни Срби и католички Хрвати, која честопати е пропратена и со омраза“.

Написот го нарекува Косово „најголем извор на опасност“. Објаснувањето за оваа теза на авторот е следново: „Србија не сака да ја ослободи својата поранешна покраина, во која живеат речиси исклучиво Албанци, да биде независна, бидејќи таму има средновековни српски манастири и боишта“.

Авторот додава дека „никој не верува во признавање на Косово од страна на Белград во блиска иднина“, но исто така и дека „никој, најмалку од Србите, не може дури теоретски да се замисли реинтеграција на Косово во државен сојуз со Србија“. Западните политичари, се тврди, дека „продолжуваат да тргнуваат од нереалната цел дека двете соседни земји ќе можат да мотивираат меѓусебно признавање“.

Извор: alo.rs

Коментари

коментари

error: Content is protected !!