среда, 22 септември, 2021

Вучиќ претпоставува КОЈ ГО НАПИШАЛ „НОН – ПЕЈПЕРОТ“ за Косово – Тврди дека е жена

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, изјави денеска дека не е случајно „исфрлен“ новиот нон-пејпер објавен од приштинска Коха а кој се однесува на наводното решение за косовското прашање подготвено од Германија и Франција, и дека е напишано од страна на лице многу добро упатено во ова прашање.

Тоа според Вучиќ допрва треба да се анализира, но според него, делот за признавање на таканаречената независност на Косово е неприфатлив.

„Гледам дека сите го негираат, но тој ми зададе повеќе грижи отколку првиот нон-пејпер“, рече Вучиќ пред новинарите.

Вучиќ рече дека за ова прочитал минатата ноќ и дека претпоставил дека тоа го напишала жена, која, како што вели, е многу паметна и многу добро упатена во ова прашање.

„Овој нон-пејпер е напишан и измислен од некој кој е многу попаметен, поитар и попаметен од мене, но препознавањето е страшно“, рече Вучиќ.

Многу работи би им биле дадени на Србите таму, вели тој и предупреди дека една клучна работа е во тој труд а тоа е признавање на независно Косово, што е страшно.

Тој рече дека сè ќе се анализира – политичките мотиви и пораките од двете страни, и забележува дека трудот е напишан од некој што бил фантастичен познавач и дека има 50 луѓе во светот што можат да го сторат тоа.

„Го знам тоа, ги познавам сите тие луѓе, се сомневам во една личност, паметна жена, сè што беше напишано, никој друг не можеше да го состави или направи“, истакна Вучиќ.

„Признавањето на независноста е неприфатливо“, рече тој и додаде дека сето тоа не било „исфрлено“ баш така.

„Сè уште никој не ни го покажа тоа, но ќе видиме. Не сакам да прејудицирам. Не можам да ги издржам реакциите што следуваат за пет секунди и веднаш да кажам дека сето тоа е неприфатливо”, истакна Вучиќ, додавајќи дека сè ќе се гледа полека и ќе се анализира, како и дека ќе се види дали се оправдани неговите сомневања за таа личност.

Тој вели дека освен него, само уште едно лице од Приштина било информирано за тоа кој е тој и кој можел да ги мрази сите различни барања на Приштина и Белград.

„Двајцата сме биле во сè од самиот почеток и знам кој можеше да ги вмрежи сите различни барања“, рече Вучиќ.

Тој најави дека на Србија ѝ претстои тежок период на преговори, дека дијалогот ќе почне на 11 мај и дека ништо нема да им се крие на луѓето за време на разговорите и напорите да се постигне компромис.

Извор: centar.mk

Коментари

коментари

error: Content is protected !!