четврток, 28 септември, 2023

ДЕЦАТА ПАДНАЛЕ КАКО ПОКОСЕНИ: 7 ДЕЦА ОД ИСТА ГРАДИНКА ОДВЕДЕНИ ВО БОЛНИЦАТА ВО УЖИЦЕ

На детската клиника во Општата болница во Ужице, во моментов има седум деца на лекување – кои посетуваат приватна градинка и имаат проблеми во форма на дијареја, повраќање, замор и треска.

Четворица од нив беа примени на лекување во неделата, исто толку и вчера, при што еден е пуштен на домашно лекување.

Причината за нивните здравствени проблеми, изјави за „Блиц“ д-р Дара Божовиќ, раководител на одделот за деца, е интестинална инфекција, а што е тоа што ќе го предизвика ќе се знае кога ќе завршат сите анализи

Сите деца се од иста приватна градинка, имаат од 13 месеци до три години и се примени со потешка клиничка слика, но нивната состојба денес е многу подобра, никој не е опасен по живот.

Минатата недела имавме и зголемен број на пациенти со цревни проблеми, вклучително и деца кои не одат во таа градинка и се постари. Опоравувањето оди добро, децата се чувствуваат подобро, но сè уште не се за ослободување – вели д-р Божовиќ.


Сите деца биле тестирани за ковид-19, при што тестовите за антиген биле негативни и се чекале резултати од PCR.
Санитарната и ветеринарната инспекција, како и Институтот за јавно здравје, вчера посетија приватна градинка и извршија надзор, а некои резултати од оваа контрола може да бидат познати и денес.

Од предучилишна установа во Ужице велат дека не е пријавено дека некој од нивните 2.100 ученици има проблеми како оние за кои биле хоспитализирани деца од приватна градинка.

Коментари

коментари