ДАЛИ ЗНАЕТЕ КОЈА ЗЕМЈА Е НАЈДОБРА НА СВЕТОТ: Повеќе од 100.000 БАЛКАНЦИ живеат во неа и има три милиони езера

Американската медиумска компанија „US Nus and World Report“ неодамна ја објави ранг-листата на најдобрите земји за 2021 година. Според резултатите од оваа година, Канада за прв пат во историјата ја презеде титулата за најдобра земја во светот.


Извештајот се објавува секоја година. Минатата година Швајцарија го зазеде првото место, додека Канада беше веднаш зад неа. Земјите се рангирани според широк спектар на категории, вклучувајќи ги деловната агилност, моќта, општествено одговорниот бизнис, положбата на жените, перспективата, расната еднаквост и многу повеќе.


Според ранг-листата оваа година, земајќи сè во предвид, најдобрите земји во светот се:

  1. Канада
  2. Јапонија
  3. Германија
  4. Швајцарија
  5. Австралија
  1. Соединетите држави
  2. Нов Зеланд
  3. Велика Британија
  4. Шведска
  5. Холандија

Зошто Канада е најдобрата?


Според извештајот, Канада е земја која има добар пазар на труд, се грижи за човековите права и социјалната правда и не се смета за корумпирана. Исто така, таа доби највисоко признание за области како што се образование, квалитетно пензионирање, транспарентност и еколошко, здраво живеење.


Канада исто така го зазеде првото место кога станува збор за општествено одговорниот бизнис, второто место за расна еднаквост и шестото место за претприемништвото. Од друга страна, оваа земја не беше меѓу првите десет во категории како што се: авантура, културно влијание, моќ или културно наследство.


Земја од три милиони езера


Трите канадски острови се наоѓаат на списокот на 10-те најголеми острови на планетата Земја, а тоа се: островот Бафин, островот Викторија и островот Елесмер.


Оваа земја има повеќе од три милиони езера, од кои две, Големата мечка и Големите робови на езерото, се најголеми во светот.

Торонто е најголемата метропола во Канада, со над шест милиони луѓе. Монтреал, вториот по големина град во Канада, има над 4 милиони жители, а исто така е втор по големина град во светот со област на француски јазик.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!