Мутираниот сој на Ковид-19 може да влијае на ПОТОМСТВОТО, и БРЕМЕНИТЕ ЖЕНИ ТРЕБА ДА СЕ ВАКЦИНИРААТ

И бремените и жените кои дојат треба да примат вакцина против коронавирус. Иако вакцинацијата не е задолжителна, ставот на експертите е дека овие категории на население исто така можат да се вакцинираат.

– Се проценува дека овој мутиран вид може да влијае на потомството и децата и дека е побезбедно вакцинирањето на бремените жени. Ние само ги слушаме ставовите за професијата и ќе продолжиме да го правиме тоа.

Врз основа на домашно и светско искуство, придобивките од вакцинацијата на бремени жени се далеку поголеми од потенцијалната штета на вакцината за коронавирус. Имено, бремените жени се изложени на ризик да развијат потешка клиничка слика доколку се заразат со вирусот.

– Охрабрувачки е што сите студии што следат бремени жени и доилки кои примиле вакцина досега немаат никакви несакани ефекти, ниту тие, ниту нивните фетуси или новороденчиња – рече проф. Д-р Ана Митровиќ од Гинеколошко-акушерската клиника Народни фронт.

Според неа, не е во ред да се вакцинираат од почетокот до крајот на бременоста.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!