Navigation

ВЕДНАШ ИЗБРИШЕТЕ ЈА ОВАА АПЛИКАЦИ ако ја имате бидејќи шири ЗЛОНАМЕРЕН софтвер

Стриминг услугите станаа особено популарни за време на пандемијата на коронавируси кога луѓето поминуваат повеќе време дома. Бројни луѓе сè почесто гледаат серии и филмови преку Нетфликс, ХБО и слични платформи.


Но, постои лажна апликација Netflix која, кога ќе ја инсталирате, може да го зарази вашиот уред со малициозен софтвер. Безбедносната фирма Checkpoint Research пронајде лажна апликација наречена FlixOnline која е достапна во Google Play Store. Оваа апликација шири малициозен софтвер преку пораките на WhatsApp.


Имено, оваа апликација ветуваше бесплатна услуга Netflix, но кога ќе ја инсталирате, потребни се неколку дозволи поврзани со „Нацртај преку други апликации“, „Оптимизација на батеријата“ и „Известувања за пристап“.


Цртањето преку други апликации ви овозможува да креирате лажни прозорци, вклучувајќи лажни екрани за најавување каде што корисниците внесуваат лични информации, како што се кориснички имиња и лозинки.

Оптимизацијата на батеријата овозможува апликацијата да стои отворена дури и во режим на мирување, а пристапот до известувањата ви овозможува пристап до сите известувања за пораки на уредот и можност да ги одбиете или да одговорите на нив.


Злонамерен софтвер се шири со автоматско одговарање на пораките со содржина WhatsApp дека, на пример, ви е одобрено право да ја користите услугата Netflix Premium два месеци бесплатно и слично. Одговарајќи на оваа порака или кликнувајќи на врската во пораката, хакерите можат да ги украдат вашите лични информации, вклучително и информации за кредитни картички.


Оваа апликација е преземена повеќе од 500 пати пред Google play да ја отстрани, пишува Командо. Ако исто така го преземавте, треба да го деинсталирате. Ако не сте сигурни дали го имате на вашиот уред, отворете го Google Play, кликнете Мени, потоа Мои апликации и игри и деинсталирајте ја апликацијата ако ја најдете таму.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!