понеделник, 25 октомври, 2021

УЖАС: ВО ТЕШКА СОСТОЈБА – НОВОРОДЕНЧЕ ОД САМО ДЕВЕТ ДЕНА НА МЕХАНИЧКА ВЕНТИЛАЦИЈА ВО СРБИЈА

Деветдневното новороденче на одделот за неонатологија на Универзитетскиот клинички центар во Крагуевац е на интензивна нега на механичка вентилација и се уште е во тешка состојба, изјави за ТВ Првиот заменик директор на Центарот за неонатологија д-р Драгана Савиќ.

„Бебето е во тешка состојба, ние се бориме, нè следат. Таа беше стабилна првите неколку часа од животот, при раѓањето доби висока оценка – 9, по неколку часа доби висока температура и нејзината состојба се влоши.

Таа е најмладиот заразен пациент во нашата земја и прво бебе со толку сериозна клиничка слика. Неговата слика е слична на сликата кај возрасните пациенти за која слушаме уште од почетокот на пандемијата.

Се консултиравме со колеги и се одлучивме за терапија што ќе ја потисне реакцијата на цитокин кај бебето “, открива д-р Савиќ.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!