ОВИЕ СЕ НОВИТЕ МЕРКИ КОИ СТАПУВААТ НА СИЛА ВО СРБИЈА

Ова е список на сите мерки што се во сила во Србија, кои вклучуваат работа на угостители, мерки за карантин и изолација.
Благодарение на мерките и вакцинацијата, Србија бележи сè помалку ново инфицирани коронавируси со вирусот. Значи, вчера имавме 559 помалку новоинфицирани од минатиот петок. Во последните 24 часа, во Србија се забележани 2.846 позитивни PCR-тестови, а минатиот петок имало 3.405.
Сепак, лекарите предупредуваат на полни болници и повикуваат на претпазливост.
Од таа причина, мерките на вчерашната седница не беа дополнително ублажени, па тие сепак ќе чекаат за целосно отворање на кафичите.

Угостителите, врз основа на претходно донесените мерки, можат да работат во градини, на отворено, со примена на сите мерки против епидемија. Нивното работно време е до 22 часот.
Растојанието помеѓу гостите мора да се одржува, а зафатеноста на табелите е максимум 50% од целиот капацитет. Забранета е музика во живо.

На вчерашната седница на Кризниот штаб се дискутираше за отворање на ентериерот на угостителски објекти, но таа одлука сè уште не е донесена и ќе зависи од понатамошниот развој на епидемиската состојба.
Угостителските објекти можат да вршат контра продажба на храна и пијалоци, а доставата може да се изврши 24 часа на ден. Во моментов, мерката што се однесува на хотелите важи и до понеделник, во која рестораните и кафулињата можат да служат гости на хотели само со регистриран престој до 21 часот.
Работно време на други објекти
Продавници за храна, фризери и салони за убавина, спортски сали, бањи можат да бидат отворени до 22 часот. Исто така, културни институции - кина, театри, галерии, библиотеки.
Трговските центри се отворени оваа недела, по неколку недели затворање. Нивното работно време е од 6,00 до 22,00 часот.
Трговските центри повторно работат
Угостителските објекти во трговските центри се забранети да работат, но сепак им е дозволено да продаваат храна и пијалоци преку шалтер.

Само аптеки, бензински пумпи, достава на храна и операции и лаборатории од областа на медицината, стоматологијата и ветеринарната медицина можат да работат на неодредено време.
Влегување во Србија
Сите граѓани на Србија кои се целосно вакцинирани, со потврда за вакцинација од Србија, можат да влезат во земјата без ПЦР-тест и без изолација.
Исто така, странците кои се целосно вакцинирани во Србија можат да влезат во нашата земја без карантин, ПЦР-тест и изолација.
Комплетната вакцинација опфаќа две дози „сателит“, две дози „Pfizer“, две дози „Sinofarm“ и првата доза „Astra-Zeneca“.
Изолација

Само аптеки, бензински пумпи, достава на храна и операции и лаборатории од областа на медицината, стоматологијата и ветеринарната медицина можат да работат на неодредено време.
Влегување во Србија
Сите граѓани на Србија кои се целосно вакцинирани, со потврда за вакцинација од Србија, можат да влезат во земјата без ПЦР-тест и без изолација.
Исто така, странците кои се целосно вакцинирани во Србија можат да влезат во нашата земја без карантин, ПЦР-тест и изолација.
Секој што има болен член на домаќинство во своето домаќинство мора да оди во изолација до 14 дена. Ова не важи за оние за кои се знае дека се крунисани, за вакцинираните и за здравствените работници.
Секако, оние кои се заразени со корона и немаат симптоми на болеста, исто така, мора да бидат во изолација.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!