вторник, 18 јануари, 2022

Која е идеалната вакцина и од каде вакцината за корона толку брзо: Д-р Банко одговара на најчестите дилеми

Најчесто поставувано прашање од појавата на вакцини е како вакцината за коронавирус се направи толку брзо, а докторот објаснува дека ништо не се случило преку ноќ.


Вирусолог доц. Д-р Ана Банко објасни како работат антителата и кој е механизмот на имунитет во заштитата од вирусот.

Како што рече таа, нашиот имунолошки систем во суштина го препознава вирусот базиран на S (Спајк – Спајк) протеин, кој се врзува за нашите рецептори.

Покрај тоа, Банко одговори на голем број прашања што ги мачат граѓаните кога станува збор за вакцинација против корона.


Која е идеалната вакцина?


Кога станува збор за идеалната вакцина, лекарот вели дека таа би била оптимална и безбедна за сите категории на население, без оглед на возраста, болеста, имунолошкиот статус или, да речеме, бременоста.

Би било пожелно ваквата вакцина да ги активира сите наши компоненти на имунитетот и да ги „памети“ рекордите за цел живот.

Идеалната вакцина вклучува и неможност да се внесе патогенот. Ваквата вакцина денес е, да речеме, вакцина против хепатитис или против грип.


Од каде ја добивме вакцината толку брзо?


Ништо не се случи со овие вакцини преку ноќ, имаше огромен притисок да се работи што е можно побрзо и беа обезбедени неограничени финансиски средства, компаниите се обединија и истражувачки и материјално, и сите имаа иста цел – вакцина против овој вирус, без трка дали некој ќе биде прв затоа што ќе има места за сите производители – Банко одговори на едно од можеби клучните прашања на оние кои се сомневаат во вакцините.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!