понеделник, 19 април, 2021

НОВИ ПРОГНОЗИ: Биткоинот на 400.000 долари оваа година?

Пред два дена, њујоршката агенција Блумберг го објави својот месечен број „Проспекти на криптовалута“, кој се занимава со раст на побарувачката на биткоин.

Според магазинот „Биткоин“, извештајот е неверојатно „биковски“ (пазарот на бикови е период во терминологијата на берзата кога цените претежно растат), особено кога ќе се земе предвид дека е потпишан од реномирана компанија во финансиските и медиумите сфера.

Еве неколку од најзабележителните погледи од извештајот на Блумберг:

Според аналитичарите на компанијата во Њујорк, постепеното прифаќање на биткоинот влијае на човековата природа, која има тенденција да го поддржува порастот на крипто-валутите, па затоа менаџерите на фондовите не сакаат да го преминат Рубикон и да вложат барем дел од средствата во него, додека цената на биткоинот расте во средина со невидени ниски вредности на средства.

Во текот на изминатата година, рекордно ниските приноси на обврзници за време на пандемијата играа важна улога во прифаќањето на биткоинот, на што сè повеќе инвеститори обрнуваат внимание.

Блумберг исто така укажува на контрастот помеѓу неодамнешното движење на цената на биткоинот во однос на златото, па затоа тој вели дека во врска со златото, криптовалутата има основа за намалување на нестабилноста – количината на биткоин е ограничена. „Прифаќањето во мејнстримот и повисоките цени ја зголемуваат длабочината, што ја потиснува нестабилноста и ризикот“, пишува Блумберг.

Извештајот постојано ја нагласува супериорноста на биткоинот како монетарно средство во дигиталната економија над златото. Иако изгледите за златото не се „мечешки“ (пазарот на мечки е синоним за опаѓање на берзата со текот на времето), податоците за вредноста и цената го наведуваат Блумберг да заклучи дека биткоинот го заменува својот монетарен претходник како попосакувана несуверена резервна валута кај инвеститорот портфолија.

Поговорката дека “парите одат таму каде им е подобро” најдобро го опишува она што го гледаме кога компаниите го поддржуваат растот на цената на биткоинот. Ова не мора да значи пад на цената на златото, но повеќето индикатори покажуваат промена на глобалниот бран на пари кон новата дигитална валута како резервно средство.

„Односот на Биткоин кон златото е сличен на 2016 година, кога најсветлиот метал достигна близу 1.400 долари за унца, а криптовалутата беше лансирана до максимум во 2017 година“.

„Клучната разлика овојпат е дека биткоинот вреди сè помалку шпекулативно, благодарение на поголемо прифаќање.“

„Најголемиот светски производител на електрични возила со пазарна капитализација (Тесла), објавувајќи дека ќе диверзифицира дел од средствата во криптовалута, му овозможи на биткоинот да го премине прагот од 40 000 долари“, пишува Блумберг во своето издание.

Укажува дека аналитичките модели покажуваат дека количината на биткоин на берзите се намалува, и покрај пазарот на бикови, што е спротивен тренд во однос на пазарот на бикови од 2017 година. Во извештајот се наведени проценките на Блумберг дека биткоинот следи пат сличен на оној од 2013 и 2017 година, а графиконите укажуваат на можна цена од дури 400 000 американски долари.

Во секој случај, логаритамски, движењето на цената на биткоинот низ годините е неверојатен предизвик за инвеститорите во сегашното економско опкружување.

Извор: centar.mk

Коментари

коментари

error: Content is protected !!