четврток, 28 септември, 2023

ЛАЖНИ ПОЛИЦАЈЦИ МАМЕЛЕ ПЕНЗИОНЕРИ: Досетлив старец ги „прочитал“ и пријавил во полиција!

Лажните инспектори ги повикале пензионерите поради наводна проверка на нивните пари, за кои се сомневале дека се фалсификувани, а потоа парите ги „конфискувале“.

Брачна двојка од Србија е уапсена во близина на Келн во Германија поради сомнение дека е дел од банда „лажни полицајци“ кои подолго време ги тероризираат германските пензионери.

Двојката беше фатена на дело на крајот на март, кога сакаа да земат дури 15.000 евра од пензионери со цел наводно да проверат дали банкнотите се фалсификувани.

Лажни полицајци користеле разни измами за да ги изнервираат постарите жители на Келн.

Според германските медиуми, мета бил и старец (85) од населбата Деуц, кој успеал да ги надмудри и да повика „вистинска“ полиција.

-Полицијата ги нарекува „собирачи“. Организаторите ги испраќаат до местото на живеење на жртвата. Тие собираат пари на локации што претходно телефонски ги договарале лажните истражители со жртвите – наведуваат германските медиуми.

Лажни инспектори ги повикуваат пензионерите на наводна проверка, како дел од нивната „полициска акција“, затоа што постои сомневање дека со себе имаат фалсификувани пари. И тогаш на сцена стапуваат „колекционерите“, кои се претставуваат како полицајци и кои земаат пари од наивните пензионери, а потоа исчезнуваат со парите.

-Полицијата успеа да ги приведе двајцата при предавање на парите. Старецот (85) исто така бил мета на парот, кој прогледал низ нивната игра. Сопругот (46) за зазвонил на вратата за да земе 15.000 евра. Сепак, овој пат наишле на „погрешен“ човек. Пензионерот знаел за овие видови измами и ја информирал полицијата за тоа. Во разговор со лажниот инспектор старецот рекол дека во сефот има 15.000 евра. Кога „собирачите“ дошле за парите, имало апсења – известија медиумите.

Портпаролот на полицијата во Келн изјави:

-Не можеме да очекуваме дека сите постари луѓе ќе реагираат како старецот (84). Затоа е важно пензионерите да имаат доверба во луѓе и институции до кои можат да се обратат кога станува збор за пари и разоткривање измами.

Потоа остави телефонски број на кој можат да одговорат сите лица во Германија кои се сомневаат дека се жртви на измама.

Засега не е познат идентитетот на сопружниците кои учествувале во грабежот на пензионери.

Истрагата е во тек.

Коментари

коментари