Taжна вест: Со неговите песни порасна многу генерации – Почина легендарниот Предраг Живковиќ Тозовац

Пејачот Предраг Живковиќ Тозовац почина на 86-годишна возраст.

Тозовац се лекуваше од коронавирус во последните неколку недели.

Роден е во Краљево, од татко Светозара-Тоза Живковиќ, по кој го добил прекарот и мајка на Будимка. Неговото вистинско име е Предраг Живковиќ.

Отец Тоза беше познат хармоникаш во тоа време и водел таверна во Матарушка Бања, каде малиот Предраг често го поминувал своето времето слушајќи стари народни песни. Отец Тоза бил стре-лан од Германците во 1941 година. На хармониката што му ја оставил татко му, тој започнал да свири и така заработил за живот, свирејќо на свадби кога имал само 10 години.

Покрај хармоника, тој научи да свири и тапани и труба. Завршил средно училиште и студирал економија. Своите први синглови ги сними на 11 јуни 1965 година.

Тој се прослави во 1967 година со песна за еден запис (песна од Миша Милутиновиќ) „Ispod lipe, kraj potoka”. Истата година, тој снимаше четири синглови во дует со Силвана Арменулиќ („Devojčice garava”).

Неговата голема популарност започна во 1971 година, кога ја освои Летната песна со композицијата „Мирјана“. Следната година тој повторно победи со песната „Очите на една жена“ и го потврди својот статус на најпопуларен пејач. Во 1972 година, тој ја отпеа песната „Еремија“, која тогашните комунистички власти ја класифицираа како четнички песни, поради што беше принуден да се засолни со пријателите во Германија. По две години, тој се враќа во Србија, властите му го одземаат пасошот, но Тозовац останува миленик на публиката и продолжува да пее.

Покрај многу концерти и ТВ-емисии, тој пееше и во дует со: Предраг Гојковиќ Цунет, Мирослав Илиќ, Лепа Лукиќ, Миро Васиjeевиќ итн. Во осумдесеттите, заедно со Предраг Гојковиќ Цунет и актерката Злата Петковиќ, тој беше домаќин на познатата Народна парада.

Во октомври 2012 година тој доби диплома за заслужен граѓанин на градот Краљево. На 24.08.2018 година, на концерт одржан по повод шеесетгодишнината на Радио телевизијата на Србија, му беше врачен Златниот микрофон на Радио Белград.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!