понеделник, 19 април, 2021

Сакате „ајфон“? Прво ќе морате да инсталирате руски софтвер

Русија сега бара сите паметни уреди, вклучително телефони, компјутери и телевизии, да имаат претходно инсталиран руски софтвер во земјата, што некои локални жители го нарекоа „закон против Епл“.

Законот се применува на сите уреди произведени во земјата од четврток наваму. Русија не гледа на тоа како начин да им помогне на руските софтверски компании да се натпреваруваат со меѓународните.

Сепак, самиот Apple минатиот месец се согласи да им дозволи на луѓето да инсталираат руски софтвер на нивните телефони.

Компанијата соопшти дека ќе понуди апликации на руски програмери на корисници кои активираат телефони, но дека сите апликации се проверени за да се осигурат дека ги исполнуваат сопствените политики за приватност и безбедност на Apple.

Ова значи дека корисниците може да изберат руски апликации од странство кога ги подесуваат своите уреди.

Еден развивач на iOS сподели видео од новиот процес на поставување:

Русија се обидува да ги потисне американските технолошки компании во таа земја и да ја зајакне зависноста од интернет контролиран од владата.

Русија минатиот месец го забави Твитер како одговор на одбивањето на компанијата да ги отстрани забранетите содржини, но тоа на крајот блокираше многу повеќе домени, вклучително и веб-страницата на Кремљ.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!