понеделник, 19 април, 2021

Вибер и други апликации НЕ РАБОТАТ: Кога отварам, ме носи на почетен екран – Еве како да го решите проблемот

Ако сте меѓу многуте корисници на уреди со Андроид, кои имаат проблеми и не можат да го користат телефонот и некои од апликациите од 22 март навака – не сте единствените!

Андроид системот предизвика колапс на многу апликации поради лошо поставување, вклучувајќи ги Twitter, Viber, GMail, ZOOM и многу други.

Ако ја ажуриравте апликацијата во текот на 22 или 23 март, вашиот уред може да биде на списокот на оние кои се засегнати од оваа грешка, што спречува нормална употреба на разни апликации.

На пример, GMail воопшто не работи за некои корисници и што и да се обидат да направат, тие не можат да пристапат до апликацијата, која упорно ги исфрла. Google Calendar, Keep, Classroom, па дури и Chrome и Duo не работат за видео повици.

Од друга страна, не може да се пристапи до пораките до Вибер и разговорите, освен преку известувања. Ако се обидете да го сторите тоа преку самата апликација, таа ќе се исклучи и ќе ве однесе на почетниот екран.

Вибер не е виновен, туку грешката е предизвикана од споменатата апликација во системот. Според нашето истражување, верзијата што не треба да ја инсталирате е 89.0.4389.105 и се однесува на редовната верзија, а не на верзијата BETA на апликацијата.

Android System WebView е системска апликација инсталирана на секој уред со Android и се користи за прикажување веб-страници во рамките на апликациите за Android, па затоа лошото ажурирање го предизвика овој проблем.

Апликациите на Google се најпогодени, но како што дадовме пример, и други апликации што се потпираат на системот Android на WebView, не работат.

Ако рачно инсталирате апликации на вашиот телефон и нивните ажурирања, тогаш не заборавајте да го прескокнете ажурирањето на таа апликација некое време.

Корисници на iPhone, т.е. Телефоните iPad и Huawei HMS го немаат овој проблем, бидејќи нивните системи немаат ниту компонента што е погрешно ажурирана – немаат апликација за Android систем WebView.

Како да се реши овој проблем

Единствено решение е да почекаме Гугл официјално да потврди со ново ажурирање дека проблемот е решен, а тоа мора да биде брзо со оглед на тоа колку апликации не работат или, како што велат, да ја симнат апликацијата за Android систем WebView на претходната верзија , што работи нормално.

За да го направите ова, одете во Play Store и побарајте систем Андроид WebView. Кликнете на иконата за апликација, внесете го нејзиниот опис и кликнете на копчето Деинсталирај. После тоа, ресетирајте го телефонот и сите апликации треба да работат повторно.

Според најновите информации, Google го реши проблемот и можете слободно да ја ажурирате и оваа апликација. Се разбира, ако проблемот продолжи – направете ги чекорите објаснети погоре.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!