понеделник, 18 октомври, 2021

ОВА Е ГАЗДА ЗА ПРИМЕР: Хрватски претприемач изгради станови за своите работници

Сопственикот на компанијата Апфел, Мијо Пашалиќ изгради две згради со станови во Макарска, кои неговите работници ги купија за половина цена, пишува Вечерњи.

Становите се наменети за работници на кои не им било решено станбеното прашање. На тој начин, Пашалиќ го реши егзистенцијалното прашање за тринаесет вработени.

„Денес ја славиме 25-годишнината на Апфел. Ова е семејна компанија и сите ние, целото семејство, имаме правило на однесување и деловно работење, а тоа е да и вратиме многу на локалната заедница, т.е. Макарска и Макарска Ривиера. Нормално е да вратиме дел од тоа“, изјави Мијо Пашалиќ во интервју за „Вечерњи“.

„Мислам дека така треба да функционира“, вели Пашалиќ, кој многу помага на јавниот живот во Макарска преку разни здруженија, било во спортски, културни или хуманитарни акции.

Сепак, тие одлучија да направат чекор напред и, и покрај кризната година и неизвесната иднина, конкретно да им помогнат на своите работници во решавањето на главното егзистенцијално, станбено прашање што не можеле да го решат самостојно.

-Макарска е многу скапа и многу луѓе, и покрај нивната работа, не можат да го решат станбеното прашање ако нивните мама и тато не им го решиле.

Дојдовме до идеја да им помогнеме на нашите работници со изградба на две станбени згради и да ја направиме цената прифатлива за нив Квадратен метар стан не чини околу 1450 евра, само земјиштето не чини 250 евра квадратни метри, а квадратен метар стан ќе ги чини нашите работници половина помалку од нас: од 650 до 950 евра, вели Мијо Пашалиќ.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!