среда, 22 септември, 2021

Починал 33 годишен маж во Хрватска по вакцинација со АстраЗенека, почнува истрага

Маж од  Хрватска починал 12 дена откако бил вакциниран со вакцината на АстраЗенека, поради што Хрватската агенција за лекови (ХАЛМЕД) започнала истрага.

Како што дознава Индекс, починатиот човек е од Сисак и починал утрово во загрепскиот КБЦ Ребро. Тој бил вакциниран во Сисак, а сè уште не е познато дали станува збор за прва или втора доза.

ХАЛМЕД денеска добила извештај за сомнителен несакан ефект со фатален исход. Агенцијата во моментов е во контакт со здравствената установа каде се случил случајот со цел што побрзо да ја достави целата медицинска документација врз основа на која може да се направи проценка на причинско-последичната врска.

Во извештајот се наведува тромбоцитопенија и крварење, а во тек е и обдукција.

„Во извештајот се наведува тромбоцитопенија и крварење, сепак, извештајот е многу површен и не содржи документација за причините за смртта, како и за текот и развојот на настаните што доведоа до смрт“, соопштиле од ХАЛМЕД, од каде што очекуваат што побргу примање на бараната медицинска документација, вклучително и отпусното писмо, а потоа и извештај од обдукцијата.

„ХАЛМЕД и ХЗЈЗ денеска ја започнаа проценката и оваа проценка ќе продолжи штом ќе ја добиеме бараната документација, по што ќе известуваме за резултатот од истрагата“, наведува ХАЛМЕД.

Оваа апликација денес ќе биде испратена до ЕМА за да биде вклучена во тековната проценка, според ХАЛМЕД.

„ХАЛМЕД досега нема добиено ниту еден извештај за сомневање за несакан ефект со смртоносен исход за кој е воспоставена причинско-последична врска со вакцинацијата“, се вели во соопштението.

“Примени се 9 извештаи за сомнителни фатални несакани дејства кои се поврзани со времето на вакцинацијата. Од нив, 6 извештаи не ја оцениле причинско-последичната врска со вакцинацијата од моментално достапните податоци”, соопштил ХАЛМЕД.

„Беа потребни дополнителни информации за целосно оценување на апликациите, што ја вклучува и апликацијата добиена денес во текот на денот“, велат од ХАЛМЕД.

„За три извештаи, по целосна проценка на сите поднесени медицински досиеја, беше оценето дека е малку веројатно причинско-последична врска помеѓу давањето на вакцината и смртта, вклучувајќи го и последниот оценет случај на пулмонален тромбоемболизам, што се случи со 91 години стара жена.

Имаше 6 извештаи за фатални несакани дејства кои се временски поврзани со периодот на вакцинација, но не се каузално поврзани со употребата на вакцини “, наведува ХАЛМЕД.

„Од вкупно 15 апликации, 9 апликации се со (Pfizer / BioNTech) како употребена вакцина и 6 пријавиле вакцина против COVID-19 од АстраЗенека“, се заклучува во соопштението на ХАЛМЕД

Извор: Канал 5

Коментари

коментари

error: Content is protected !!