понеделник, 19 април, 2021

Совети на светски познат психолог: „Прави што сакаш и не барај дозвола, секако нема да ја добиете“

Михаил Литвак е лекар, психотерапевт и еден од најпознатите психолози на меѓународно ниво. Тој е исто така првиот човек кој развил систем наречен „Психолошко аикидо“ и првиот што го користел. Според докторот е важно да ја разбере околината и самиот себе.

Следниве совети од литвански лекари ќе ви помогнат да решите многу животни ситуации:

-Ако човек не може да каже ништо добро за себе, и сака да каже нешто, тој почнува да зборува лошо за другите.

-Залак наука, а не грло на соседот, ако навистина сакате да гризете нешто.

-Депресивна состојба е дадена на лице да размислува за себе.

-Никој никогаш не отфрла, само некој оди напред. Оној што престанал се смета себеси за отфрлен.

-Ако мислите добро за себе, зошто ви треба некој друг да мисли добро за вас.

-Прави што сакаш и не барај дозвола. Вие нема да ја добиете.

-Способноста добро да се сака и толерира осаменоста е показател за духовна зрелост. Даваме се од себе кога сме осамени.

-Незрела личност често знае, но не може. Зрелиот не само што знае, туку знае и како. Затоа, незрелата личност критикува, а зрелата дејствува.

-Не го знам патот до успехот. Но, го знам патот до неуспех – тоа е желбата да ги задоволам сите.

-Не постои машка или женска логика, постои способност или неможност да се размислува мудро.

-Дали сакате да го познаете вашиот главен непријател? Погледни се во огледало. Борете се со него и другите ќе побегнат.

-Постигнете успех – навредите ќе поминат.

-Пријатно е да разговараме со пријатели, корисно со непријатели.

-Постои само една валидна причина за престанок на работниот однос и престанок на работниот однос – неможноста за личен раст во дадените околности.

-Само радоста треба да се споделува и со пријателите и со непријателите. Пријателот ќе се радува и непријателот ќе се вознемири.

-Не бркајте среќа, и ќе најдете место каде што живее. И среќата ќе те најде сама по себе. Можам да ти го кажам местото каде што живее твојата среќа – во тебе. И патот до него е максимален развој на сите нечии способности.

-Среќата е „нус-производ“ на правилно организирана акција.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!