петок, 26 февруари, 2021

Спутник V има еден голем недостаток кој може да биде cмpтоноcен – видете ги деталите

Лука Чичин Шаин, вирусен имунолог од Центарот за истражување на инфективни болести во Брауншвајг во Германија, посочува дека руската вакцина Спутник V има еден голем недостаток.

Зборувајќи за руската вакцина, Чичин Шаин рече дека експертите сè уште се вознемирени бидејќи резултатите од клиничките истражувања не се достапни.

Чичин Шаин

-Транспарентноста сè уште не е добра за да знаеме какви резултати дава. Тие тврдат дека има малку несакани ефекти, што е изненадувачки затоа што тоа може да се очекува, исто како што е случајот сп АстраЗенека, вели Чичин Шаин.

-Сепак, има една предност, а тоа е што вакцината е комбинација од два аденовируси, ова се формулации што се користат во вакцините„ Џонсон и Џонсон “и некои кинески вакцини.

-Кога ќе ги комбинирате и двете, односно кога ќе се прими и втората доза, се зајакнува имунолошкиот одговор што е насочен кон тој т.н spike протеин, карактеристичен за британскиот сој.

-Најголемиот недостаток на руската вакцина е што аденовирусите 25 и 26 се хумани аденовируси, па може да предизвика сериозни проблеми кај луѓето кои се имунокомпромитирани.

Кај нив, аденовирусната инфекција може да биде смртоносна. За здрава личност веројатно нема да биде проблем, истакнува германскиот вирусен имунолог рече Чичин Шаин.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!