четврток, 28 септември, 2023

Горили во зоолошка успешно излекувани од Ковид 19

Група горили од сафари паркот во зоолошката градина во Сан Диего се опоравија од ковид-19, кој ги зарази животните во јануари и сега се подготвени за посетители, објави зоолошката за време на викендот.

Осум инфицирани горили биле третирани од ветеринари во јануари со лекови за срце, антибиотици и анти-ковид-19 терапија со антитела кои не се дозволени за употреба кај луѓето.

„Ние сме исклучително благодарни за грижата и поддршката што ни ја пруживте за време на нивното закрепнување“, рече Лиза Петерсон, извршна директорка на паркот Сафари во зоолошката градина во Сан Диего.

Осум инфицирани горили биле третирани од ветеринари во јануари со лекови за срце, антибиотици и анти-ковид-19 терапија со антитела кои не се дозволени за употреба кај луѓето.

„Ние сме исклучително благодарни за грижата и поддршката што ни ја пруживте за време на нивното закрепнување“, рече Лиза Петерсон, извршна директорка на паркот Сафари во зоолошката градина во Сан Диего.

Вработените во паркот тестирале примероци од столица на животни за коронавирус и добиле позитивни резултати за таканаречената варијанта на вирусот во Калифорнија, сој што брзо се шири и е поврзан со нови случаи на инфекција во Сан Диего и на други места во државата.

По поставувањето на дијагнозата, животните биле ставени во карантин.

Вработените во паркот тестирале примероци од столица на животни за коронавирус и добиле позитивни резултати за таканаречената варијанта на вирусот во Калифорнија, сој што брзо се шири и е поврзан со нови случаи на инфекција во Сан Диего и на други места во државата.

По поставувањето на дијагнозата, животните биле ставени во карантин.

Извор: frontline.mk

Коментари

коментари