понеделник, 18 октомври, 2021

ШОКАНТНО: Германски министер барал од научници НАЈЛОШИ ПРОГНОЗИ, за да го оправда „локдаунот“

Влијателниот медиум „Дие Велт“ објави статија за тоа како германскиот министер за внатрешни работи Хорст Зехофер ангажирал научници да поттикнат страв од пандемијата КОВИД-19, контролирајќи ги на тој начин ставовите на граѓаните кои би можеле да се спротивстават на радикалните епидемиолошки мерки, односно наметнатата блокада. „Die Welt“ тезата од статијата ја заснова на преписка по е-пошта.

Интригантната електронска пошта датира од март и април 2020 година, кога Германија беше во прва блокада, а Зехофер беше загрижен за она што сметаше дека може да се отвори прерано и го упати државниот секретар Маркус Кербер да креира план што ќе овозможи спроведување строги епидемиолошки мерки.

Кербер, пак, испратил е-пошта до неколку научници на универзитети и истражувачки институти и ги замолил, меѓу другото, да му напишат сценарија во најлош случај, за да можат да имаат „ментална и системска“ контрола над ситуацијата и да можат да планираат мирно „мерки од превентивна и репресивна природа“.

Истражувачите ги испорачаа и двата предлога, вклучително и предлозите за тоа како да се обезбеди „страв и послушност на населението“. На пример, кампањата требаше да вклучува слики од луѓе кои умираат затоа што нема доволно слободни капацитети единици на интензивна нега.

Во преписка, научниците преговараа едни со други за тоа каков вид на смртност треба да се спомене по инфекцијата со вирусот САРС-КоВ-2. Сериозниот институт Роберт Кох сугерираше (високи) 0,56 проценти, додека истражувањето Институт РВИ сугерираше дека треба да се дискутира за 1,2 проценти. И бројот на смртни случаи по инфекцијата во Германија е далеку поголем од реалниот.

Германските власти заклучија дека е подобро да се презентираат полоши отколку подобри бројки, но на крајот сепак ги вклучија и двата податоци во стратешкиот документ. За најлошо сценарио, тие ги зедоа броевите предложени од RWI. Пораката гласеше: без радикални мерки, 70 проценти од населението би можело да биде заразено, а мртвите би биле милиони.

Зехофер предупреди дека неколку пати во првиот дел од 2020 година. До денес, Германија забележа околу 62,5 илјади смртни случаи предизвикани од инфекција со КОВИД-19.

Преписката по електронска пошта меѓу државните претставници и научниците требаше да се чува во тајност, но група германски адвокати добија пристап и ги испратија до „Дие Велт“.

Иако ова е случај од првиот бран на пандемијата, тој има тежина и во вториот бран бидејќи т.н. Движењето ZeroCovid станува подобро организирано и има очигледно влијание врз донесувачите на одлуки.

Основната идеја на ова движење е, без оглед на економските и социјалните последици, да се постави наратив кој ќе обезбеди спроведување на радикални епидемиолошки мерки со цел целосно отстранување на вирусот САРС-CoV-2.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!