недела, 28 февруари, 2021

Прегратките се добри за телото и душата

Прегратка од 20 секунди е доволна за зајакнување на врската помеѓу луѓето и намалување на нивото на стрес, пишува германскиот весник „Die Welt“.

Научниците од различни земји откриле дека прегрнувањето го промовира ослободувањето на „хормонот на среќата“ окситоцин, што позитивно влијае на менталната благосостојба и физичкото здравје.


За луѓе што не се во врска и оние со ограничен контакт како резултат на пандемијата на коронавирусите, истражувачите предлагаат гушкање кучиња – па дури и дрвја, пренесува Акцент

Во време на социјално дистанцирање и ограничен контакт, копнежот за блискост, физички контакт и прегратки расте, пишува германскиот весник.

Истражувачите откриле дека лицето кое е прегрнато во најдобар случај доживува доверба, сочувство, сигурност и удобност – што е добро за мир на умот и физичко здравје.

Покрај тоа, излегува дека гушкањето може да помогне во спречување на болести.

Според студијата спроведена од Американското друштво за психосоматика, паровите покажуваат зголемување на нивото на окситоцин по прегратка од 20 секунди.

Сепак, во оваа мрачна зима на коронавируси, на многу луѓе им е особено тешко да ја добијат својата доза на прегратки, а на некои места тие се целосно забранети.

Дури и Светскиот ден на прегратката не го смени ова. Празникот првпат се славеше во САД на 21 јануари 1986 година, а оттогаш се слави годишно помеѓу Божиќ и Денот на вљубените.

Во меѓувреме, скоро 17 милиони Германци живеат сами – но ова не значи автоматски дека немаат постојан партнер за здрава прегратка, продолжува германскиот весник.

Но, оние кои се навистина осамени имаат други патишта. Откриено е дека на прегратка со домашно милениче – па дури и со дрво, има позитивен ефект – пишува германскиот весник „Die Welt“.

Извор: akcent.mk

Коментари

коментари

error: Content is protected !!