Дали работите некоја од работите што влијаат на психата?

Научниците спроведоа студија и дојдоа до заклучок дека едно лице троши во просек повеќе од една третина од својот живот работејќи и дека тоа време е важен фактор во развојот на нашите личности и формирањето на психолошки особини.

Факт е дека секоја работа има и добри и лоши страни, но има занимања кои се постресни од другите и кои можат да влијаат на нас и на нашата околина на многу начини. Дали работите некоја од овие работи?

Работа во армија

Работата во армија влијае не само на развојот на личноста на работникот, туку и на членовите на неговото семејство. Според истражувањето, дисциплината на која се навикнати припадниците на армијата се рефлектира и во семејните односи.

Работата во армија предизвикува нејзините припадници да станат тешки и ладни со текот на времето, со доза цинизам, сметајќи дека сите ситуации во животот треба да се анализираат без љубов и сочувство, туку само логично и непристрасно.

Доктори

Контактот со голем број луѓе и фактот дека се занимавате со човечки живот влијае на тоа да започнете да градите ѕид околу себе во одреден момент како одбранбен механизам, за да не се приближувате до пациентите и полесно да ги надминете нивните страдања, болест и смрт.

Лекарите имаат тенденција да се борат против стресот и стравот со хумор, така што понекогаш луѓето ги сметаат за ладни и нечувствителни.

Професор

Вежбање на одржување на дисциплина и тренирање строгост за професорите започнуваат уште од дома.

Тие имаат тенденција да ги објаснуваат и повторуваат истите работи неколку пати, давајќи впечаток на авторитет кој треба да држи монолози.

Бизнисмени

Постојан процес на развој без крајна цел влијае на луѓето кои прават деловни активности.

За бизнисмените, работата станува смислата на животот и тие често ја занемаруваат животната средина, освен ако не може да им помогне да го развиваат својот бизнис и да напредуваат во тоа.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!