Водечки светски епидемиолог: Се плашам од она што може да се случи во пролет и лето! Еве што треба да направиме

Германецот Кристијан Дростен, еден од водечките светски епидемиолози, предупреди дека стратегијата во борбата против пандемијата на коронарниот вирус треба да биде „барем да се стремиме да го намалиме бројот на заразени на нула“, односно да го намалиме нивниот број брзо и доследно.

Кристијан Дростен

„Како прво, затоа што многу се плашам од она што може да се случи на пролет и лето“, рече германскиот стручњак во интервју за „Шпигел“.

Европа во голема мерка е повторно заклучена, на некои места се започнаа кампањи за вакцинација, но тоа не е доволно, смета Достен.

Како што објаснува тој, треба да се утврди што треба да се стори сега за да се спречат нови бранови во пролет и лето.

“Штом постарите луѓе и некои ризични групи се вакцинираат, ќе бидеме изложени на огромни економски, политички и можеби правни притисоци да се стави крај на мерките против коронавирусот. И тогаш многу повеќе луѓе ќе бидат заразени за кратко време отколку што можеме да замислиме во моментот. “, предупреди, залагајќи се за предвремено олеснување на мерките.

Iнфекцијата претежно ќе се шири кај помладите, кои имаат помала веројатност да страдаат од тешка форма на болеста, но одделенијата за интензивна нега автоматски пак ќе се полнат, предвидува Достен, кога особено загрижувачки се заразните мутации како британската варијанта на вирусот .

Дростен не верува дека состојбата ќе се подобри во текот на летото и вели дека фактот дека „имавме толку релаксирано лето во 2020 година“ веројатно е поврзано со фактот дека нивото на заразените пролетта беше под критичниот праг. Но, сега тоа не е случај “.

Дростен стравува дека ситуацијата ќе биде „како во Шпанија“, каде бројот на заразени повторно рапидно расте, и покрај потоплото време и карантин.

„И во Јужноафриканската Република, каде сега е лето, бројот на заразени е голем“, рече тој.

И покрај вакцинацијата, негативното сценарио може да се реши само со доследно намалување на бројот на заразени лица, смета Дростен, кој претставува т.н. Стратегија „Нула ковид“, т.е. стратегија за намалување на нула на бројот на заразени.

Според него, барем треба да се постави цел да бидат „нула нови заразени“.

“Мислам дека тоа ќе биде можно со значителен напор. Вирусот, се разбира, ќе продолжи да се појавува, исто како што видовме во Кина и Австралија. Но, апсолутно би било вредно барем да се идентификуваат нула нови инфекции како цел. Првенствено затоа што сум прилично загрижен за тоа што инаку може да се случи во пролет и лето “, рече тој.

Тој се надева дека на есен ќе се забележи напредок.

„Мислам дека треба да ги видиме ефектите од вакцинацијата некаде во средината на есента, не само во смисла на заштита на ризичните групи, туку и на ниво на целото население, така што ќе имаме многу помалку заболени“, вели епидемиологот. Но, за да се постигне тоа сега, „ништо непредвидено не смее да се случи“, додаде тој, мислејќи на мутациите на вирусот на кои вакцините нема да делуваат.

Патем, во првите денови на пандемијата, Нов Зеланд воведе стратегија „нула ковид“ и најстроги мерки со цел да се обиде да го искорени вирусот корона со помош на опсежно тестирање, следење на контактите на инфицираното лице и карантин.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!