понеделник, 18 октомври, 2021

„WhatsApp“ изгуби милиони корисници откако ги смени условите за користење

Многу слабо објаснето ажурирање на условите за употреба принуди милиони корисници на WhatsApp да почнат да користат алтернативни апликации како што се Сигнал и Телеграм.

Очигледно напуштањето на оваа платформа беше толку големо што WhatsApp беше принуден да го одложи спроведувањето на новите услови, кои беа закажани за 8 февруари. Идејата беше да се започне кампања за ограничување на штетата за да им се објасни на корисниците промените што ги прават.

.

Во текот на првите три недели од јануари, услугата за пораки „Сигнал“ доби 7,5 милиони нови корисници ширум светот, пишува „Гардијан“, додека „Телеграма“ доби 25 милиони нови корисници.

Во двата случаи, се чини дека дека тоа е на сметка на WhatsApp. Податоците што ги следи фирмата за аналитичари App App Annie покажуваат дека WhatsApp падна од осмото на 23-то место на 12-тата најсимнувана апликација во Велика Британија на 12-ти јануари. Спротивно на тоа, Сигнал на 6 јануари не беше ниту меѓу илјада најсимнувани апликации во Велика Британија, но до 9 јануари таа беше најсимнуваната апликација во земјата.

Нијам Свини, директор за јавна политика на WhatsApp за Европа, Блискиот исток и Африка, за Комитетот за внатрешни работи изјави дека смета дека егзодусот е поврзан со ажурирање на условите за услугата на компанијата. Тоа ажурирање, рече таа, требаше да стори две работи: овозможување нов сет на функции околу деловните пораки и „разјаснување и обезбедување поголема транспарентност“ околу веќе постоечките политики на компанијата.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!