петок, 26 февруари, 2021

Заев: Не може сведоци да одлучуваат за државјанство – Предлогот на Алијанса за Албанците не е за поддршка

„Самиот предлог-закон не е за поддржување. За државјанство да кажат сведоци не е доволно и не постои таков пример во Светот“, изјави премиерот Зоран Заев на новинарско прашање дали ќе го поддржи предлогот донесен од Алијанса за Албанците.

Тие предлагаат со тројца сведоци да се одлучува за издавање на државјанство, но Премиерот рече дека нема да поддржи таков закон, и дека ќе се бараат други решенија.

„Не може сведоци да одлучуваат за државјанство. Но, свидетелство за завршено четврто одделение, за завршено основно образование, или било каков друг основ за давање на државајанство.

Ние живееме со нив, и за жал немаат право на придобвики. Верувам дека со помош на ОН и со помош на други земји кои спровеле ваква постапка, ќе изнајдеме решение.

Еден дел земаа државјанство, но се покажа како неедоволно. Со сведоци работата не се решава. Јас ги почитувам од Алијанса за Албанците, но не е важно од кој е предлогот, дали е од опозиција и власт. Ова не е за поддржување“, рече Заев.

Извор: mk.tv21.tv

Коментари

коментари

error: Content is protected !!