недела, 28 февруари, 2021

Најблиските и пријателите се простуваат од легендарната спикерка Бранка Станковска на чиј глас сите се сеќаваме

Почина доајенот на македонското спикерство, Бранка Станковска, која генерации гледачи на Радио телевизија Скопје ја паметат како прва спикерка и водителка на Вестите.

„Тивко во сон си замина мојата баба Бранка Станковска. Дочека да биде и чукунбаба, имаше убав живот, изгледа внуци, правнуци и праправнука. Имам прекрасни спомени од неа, можеби затоа што бев прва внука па бев привилегирана од мала да поминувам повеќе време со неа.

За работата што да напишам, беше вистински професионалец дури и по нејзиното пензионирање беше активна и сеуште може да се слушне нејзиниот глас на радио програмите. ТОЧНО Е 12.00 часот. Почивај во мир бабо и после многу години ќе се сретнеш со својата единствена и голема љубов, дедо Бошко!” , објави на ФБ нејзината внука Ирина Костовска.

Бранка Станковска е родена во Скопје на 30. Ⅳ 1931 и е позната како врвен радио и тв спикер и водител. Во Македонската радиотелевизија го поминала целиот работен век (1948-1987). Нејзината најава на првиот телелевизиски пренос од Црн Врв на 5 јуни 1964 г. е почеток на програмата на ТВ Скопје, емитувана преку сопствената телевизиска мрежа.

Неколку месеци подоцна (на 14 декември) Станковска ги читаше вестите на првиот телевизиски „Весник“, што го означи почетокот на емитувањето на редовната програма на Македонската телевизија. Беше една од најпознатите спикерки и водителки на малиот екран.

Дел од екипата на Канал 5 имал чест да работи со оваа легенда на телевизискиот бизнис во Македонија, и по тој повод сите 145 вработени во Канал 5 ТВ изразуваат длабоко сочуство за семејството на дамата Бранка Станковска.

Извор: Канал 5

Коментари

коментари

error: Content is protected !!