понеделник, 26 јули, 2021

Трамп сега има право на претседателска пензија: Се работи за ВРТОГЛАВА СУМА, а има и други придобивки

Поранешниот американски претседател Доналд Трамп денеска ја напушти Белата куќа со сопругата Меланија и отпатува за Флорида, каде ќе го прослави последниот ден од неговиот мандат. Од денес напладне, тој има право на годишна претседателска пензија во износ од 221.400 долари , како и други бројни придобивки.

Сепак, можно е Трамп да остане без пензијата доколку Сенатот одлучи да го отповика на суд, бидејќи законот пропишува „импичираните“ претседатели да не добиваат пензија. Сепак, повлекувањето нема да биде доволно за одземање на пензијата и другите поволности, па после тоа ќе треба да се одржи гласање за ова прашање.

Други придобивки
Покрај пензиите, Трамп ќе има и други бенефиции – поранешните претседатели имаат право на доживотна заштита на тајната служба, здравствено осигурување, патни трошоци и задржување на персоналот (чии плати можат да изнесуваат до милион долари годишно).

Според проценките на Фондацијата на Националниот сојуз на даночни обврзници, од 2000 година до денес на четворица поранешни претседатели им се дадени 56 милиони долари. Особено проблематична привилегија е канцеларискиот простор, бидејќи нема ограничувања. Секој од поранешните претседатели, Бил Клинтон, Џорџ В. Буш и Барак Обама, добле повеќе од 500 000 долари минатата година за изнајмување канцелариски простор, додека Џими Картер 118 000 долари.

Сепак, тој нема да има една од привилегиите што ги имаат другите поранешни претседатели – здравствено осигурување – бидејќи се потребни најмалку пет години за да се добие, па ниту Трамп ниту Картер не се квалификувни за тоа.

Прашањето за неопходноста на пензијата
За разлика од неговите претходници, на Трамп не му треба пензија, исто како што не му беше потребна претседателска плата додека беше шеф на државата, бидејќи има доволно пари за да ги покрие сите свои трошоци.

Неколку пати Белата куќа даде изјава дека Трамп ја вратил платата од 400.000 долари и ги пренасочил парите кон одредени сектори на владата.

Законот за претседателски пензии беше донесен во 1958 година кога Хари Труман, тогаш еден од двајцата живи поранешни претседатели, имаше финансиски проблеми, а во последниве години се повеќе луѓе веруваат дека оваа традиција треба да се прекине затоа што некои поранешни претседатели заработуваат пари од книгите што ги пишуваат и предавањата што ги одржуваат.

Во 2016 година, Конгресот го разгледа законот за намалување на износот на пензијата на 200.000 годишно и издвојување на истата сума за други трошоци. Ако поранешниот претседател заработи повеќе од 400.000 УСД во текот на годината, таа бројка ќе се намалуваше се додека не заработи 800.000 УСД, а во тој случај нема да му биде исплатена пензија таа година.

Обама стави вето на законот, објаснувајќи му на Конгресот дека тоа ќе им наштети на вработените на поранешните претседатели и дека Тајната служба ќе има потешкотии во извршувањето на своите должности за чување на поранешните претседатели.

Претставничкиот дом предложи сличен закон во 2019 година, но Сенатот никогаш не гласаше за него.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!