петок, 26 февруари, 2021

(ВИДЕО) КОНЕЧНО ОТКРИЕНО КОЈ Е ПОСИЛЕН! Лав и тигар се фатија за гуша, започна борба за живот и смрт

Дали на пример некогаш сте се запрашале зошто лавот се нарекува крал на животните, а не тигарот. На крајот на краиштата, тигарот е поголем и посилен, помоќен предатор. Тежината на машкиот Бенгалски тигар достигнува до 300 кг, а издолженото тело, не сметајќи ја опашката, е 3 метри! Додека големиот машки лав наречен „Трансваал“ тежи до 250 кг, а должината на телото е пократка од тигарот за 0,5 метри.

Следниот факт ќе помогне да се замисли моќта и силата на тигарот: Оваа силна мачка лесно може да ја надмине пречката од три метри со голема антилопа во забите. Тигрите се сурови, имаат опасни и долги заби до 13 см и канџи како сечило. Овие осамени ловци од никого не бараат помош, па затоа секогаш напаѓаат брзо и молскавично за да победат со сигурност.

Тигар или лав? Кој ќе победи?
За да го стигнат пленот, тигрите развиваат брзина до 80 км на час, а лавовите – само 60 км на час. Тигрите се поагилни и побрзи од лавовите. Покрај тоа, тие се поагресивни и понасилни.

Сепак, и лавот има свои предности. И една од најважните е недостатокот на страв од тигарот. Тоа не може да се каже за тигарот. Тигарот се однесува немирно, предвидувајќи ја тешката борба со достоен противник. Покрај тоа, лавот има моќно оружје – „чекан шепа“ чиј удар е поефикасен од ударот на тигар. Тој е искусен, силен и достоен противник и не му е тешко да го скрши рбетот на жртвата само со удар со шепата.

За разлика од тигрите, лавовите не се осамени ловци, туку животни кои живеат во чопори (стада) и ловат колективно. Човек кој поседува гордост не учествува во лов, ова не е кралска работа, па така и за лавот-крал ловат другите од чопорот. Но, неговите одговорности вклучуваат безбедност за живот со гордост, како и заштита на лавиците и младенчињата од сите видови опасности и непоканети гости.

Машкиот лав го поминува времето заобиколувајќи ја својата територија и борејќи се за неа, со што стекнува непроценливо искуство за преживување. Булењето на лавот, како воениот крик на воин, може да се чуе во радиус од 8-10 километри. Овој звук ги преплашува сите што го слушаат. Дури и природата му помага на овој бестрашен воин: густата грива е толку густа што не дозволува ноктите на непријателот да се заријат во неговиот врат.Големата грива исто така служи и да го заплаши непријателот.

Обично мажјаците лавови тежат околу една третина повеќе од женките. Просечната тежина на мажjaците е 175 кг, а на женките 125 кг. Најголемиот лав познат во историјата бил застрелан во 1936 година, кој тежел 313 кг што е запишано во Гинисовата книга на рекорди.

Тигарот води поизолиран живот од неговиот „братучед“. Тој нема поданици, туку самиот треба да трча по саваните во потрага по плен.

Лав и тигар денес не можат да се сретнат во дивината. Имено, тигрите не живеат во Африка, каде што има најмногу лавови денес. Од друга страна, лавовите се скоро истребени во Азија, и може да се најдат само во Националниот парк Гир Форст во Индија, каде што нема тигри.

Затоа битката меѓу ови две диви мачки може да се случи само во заробеништво.

Навиките на овие големи мачки се многу различни. Лавот е претежно дневно животно кое сака отворени области, за разлика од тигарот, кое е ноќно животно кое сака шумски области.

Исто така, начинот на живот на овие мачки е многу различен. Лавот лови поретко од тигарот, но често се бори со други лавови, па затоа има многу искуство во битки.

Видеото може да го погледнете ТУКА за да видите како изгледа борбата меѓу овие два предатори.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!