Меѓународните патувања со докази за вакцинација или имунитет – СЗО се против Ковид пасоши

Светската здравствена организација (СЗО) ги советуваше државите да не ги условуваат меѓународните патувања со докази за вакцинација или имунитет.

Ова беше речено на состанокот на Комитетот за итни случаи на СЗО составен од 19 независни експерти во годината кога бројот на жртви на пандемија достигна два милиони и 90 милиони заразени.

Експертите дадоа низа препораки што беа прифатени од генералниот секретар на СЗО, Тедрос Адана Геберјесус, и испратени до членките на Обединетите нации.

Во овој момент, не воведувајте обврска за докажување на вакцинација или имунитет за меѓународно патување бидејќи сè уште има клучни непознати информации за ефективноста на вакцината во намалувањето на преносот, а вакцините не се целосно достапни за секого. Доказите за вакцинација не треба да ги ослободуваат меѓународните патници од други ограничувачки мерки за намалување на ризикот од инфекција за време на патувањето – соопшти Комитетот на СЗО.

„Светот е збунет и парализиран“
Тие истакнаа дека во моментов постои голема разлика помеѓу земјите во однос на вакцинациите, тестирањата, карантинот и забраните за патување, што доведува до тоа светот да биде малку збунет и парализиран.

Тие сметаат дека е важно да се развијат научно засновани и јасни упатства за тоа како да се олесни патувањето на најдобар начин и да се овозможи циркулација на луѓето на безбеден начин преку воздух, море или копно.

„Научните докази не се целосни, нема доволно вакцини и затоа не треба да создаваме непотребни ограничувања за патувања сега. Затоа, да се обидеме да го заштитиме просторот за патници и да осигуриме дека економиите не се целосно изолирани “, рече Мајк Рајан, главен експерт на WSZO.

Тие ги повикаа земјите да ги следат видовите на вирусот, како што се идентификувани од Велика Британија и Јужна Африка, за соодветно да се процени ефикасноста на вакцините, лековите и дијагностичките тестови, пишува Ројтерс.

Извор: mk.tv.21

Коментари

коментари

error: Content is protected !!