сабота, 16 јануари, 2021

Девојка од Милано се смета за нултиот пациент во Италија, симптомот го имала во ноември 2019

Девојка (25) од Милано најверојатно е нултиот пациент, односно првото лице заразено со коронавирус во Италија.

На 10 ноември 2019 година и беше извршена биопсија на кожата поради атипична дерматоза, за која подоцна се покажа дека е предизвикана од коронавирус.

Оваа информација е добиена благодарение на тимот истражувачи од Државниот универзитет во Милано, кој рече дека кожните болести се присутни кај 5-10 проценти од пациентите кои имаат коронавирус.

Студијата е објавена во British Journal of Dermatology, правени се кожни биопсии есента 2019 година пред избувнување на пандемијата и откриен е коронавирус кај млада пациентка која имала само црвен осип на рацете.

Група патолози координирана од Рафаел Џиноти, истражувач на Универзитетот во Милано, со поддршка на лабораторијата на Европскиот институт за онкологија и италијанскиот дијагностички центар, испитаа под микроскоп десетина кожни биопсии на атипични дерматози снимени во последната 2019 година. Не е утврдена прецизна дијагноза за испитуваните атипични промени на кожата.

“Во нашите трудови веќе објавени во меѓународни списанија, се покажа дека во оваа пандемија има случаи во кои единствениот знак на КОВИД-19 е оној на патологијата на кожата. Се прашував дали можеме да најдеме траги од САРС-CoV-2 во кожата на пациентите. со кожни болести пред официјално да започне епидемиската фаза “, рече Џиноти.

Биопсијата на примерок од дерматоза на една млада жена од ноември 2019 година, покажа присуство на РНК генски секвенци од коронавирусот. Овие податоци подоцна беа потврдени со откритието во истите низи на генетските структури на вирусна РНК идентификувани со посебна техника од страна на Европскиот институт за онкологија.

„Исто така, демонстриравме присуство на вирусни секвенци САРС-КоВ-2 кај шест пациенти во 2020 година кои страдаат само од дерматоза, но без системски симптоми на инфекција со КОВИД-19“, рече Масимо Барберис, директор на клиничката единица за хистопатологија и молекуларна дијагностика.

Една млада жена која се смета за нулта пациент, рече дека нема други симптоми и дека црвенилата на нејзината кожа исчезнале по шест месеци. Од серолошки тест направен во јуни 2020 година, во нејзината крв се пронајдени антитела на коронавирус, пишува La Repubblica.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!