сабота, 16 јануари, 2021

Во Индија, загадениот воздух го користат за производство на ѕидни и подни плочки

Индиската стартап компанија Carbon Craft Design користи загаден воздух во градежништвото. Се користи за производство на ѕидни и подни плочки.

Воздухот во оваа азиска земја е еден од најзагадените во светот. Од 30 градови во светот каде воздухот е најзагаден, 21 се наоѓаат во Индија. Како резултат на тоа, повеќе од еден милион луѓе умираат годишно.

Архитектот Тејас Сиднал беше шокиран кога дозна колку индустријата предизвикува загадување. Решен да ја направи конструкцијата поодржлива и да се справи со загадениот воздух, тој во 2019 година ја основа стартап компанијата Carbon Craft Design.

Јаглеродот од загадениот воздух се користи за производство на плочки. Намалувањето на концентрацијата на јаглерод е значаен придонес за забавување на глобалното затоплување и подобрување на квалитетот на воздухот, велат експертите.

Сиднал тврди дека има многу малку кои сакаат да го искористат јаглеродот од загадениот воздух и со тоа да придонесат за намалување на загадувањето. За да успее во својата намера, тој започна да работи со друга индиска компанија, „Graviky Labs“, која користи јаглерод за да прави мастила и бои.

Graviky Labs користи јаглерод генериран од автомобили и индустрија. Во обработката, тој ги отстранува загадувачите како што се тешки метали и саѓи. Прочистениот јаглерод во форма на прав дава карбонски дизајн.

Во производството на плочки, јаглеродот се меша со отпад од цемент и мермер од каменоломот. Сиднал истакна дека се трудат секоја плочка да содржи 70 проценти отпаден материјал. Плочките се продаваат за 29 долари за метар квадратен, што е значително повисока цена во споредба со цената на обичните, керамички плочки.

Купувачи на плочки се светски брендови, а меѓу нив е и Адидас, која со овие плочки ја украси својата продавница во Мумбаи. Нивната дистрибуција треба да започне во Европа оваа година, објави Сиднал, пренесува Си-Ен-Ен.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!