петок, 29 септември, 2023

Пет знаци дека сте имале Ковид-19, а не сте знаеле

Се сеќавате на неделата кога се чувствувавте чудно и не сте навистина свои – или имавте само неколку ризични контакти? Без оглед на случајот, мора да се запрашате дали можеби сте го „прележале“ коронавирусот без да знаете за тоа.

Најбезбеден начин да се утврди дали сте имале коронавирус е да направите тест за антитела, дури и ако тие тестови понекогаш не се точни 100 проценти. Тестирањето на антитела не го дијагностицира присуството на Ковид 19, но овие тестови можат да утврдат дали нашето тело веќе се изборило со вирусот.

Друг начин да препознаете дека сте биле заразени е доколку забележите некој од симптомите на „пост ковид“ синдромот.

Ова се петте најчести последици што ги остава Ковид 19 врз нашето здравје.

Активноста лесно ве заморува
Оние кои имаат пост-ковиден синдром може да имаат лузни на белите дробови или срцето, што го прави вежбањето невозможно или опасно. Многумина исто така доживуваат исцрпувачки замор или малаксаност по физичка активност – Вие можеби ќе можете да се движите и да бидете физички активни, но плаќате за тоа – со мигрена, замор или болки во мускулите.

Тешко е да се концентрирате
Овој феномен е познат како мозочна магла. Бидејќи влијае на белите дробови и респираторните органи, вирусот влегува во некои центри на мозокот и исто така создава проблеми таму.

Имате отежнато дишење
Дури и по поблаги симптоми, некои луѓе имаат потешкотии со дишењето или постојана кашлица која трае со недели или месеци. Овие симптоми исто така можат да бидат резултат на недијагностицирана инфекција. Може да имате проблеми со качување по скали или да се уморите за време на обични активности како што се миење садови.

Ве болат мускулите
Мијалгијата е честа последица на Ковид 19 – и всушност е најчестиот симптом. Мускулна болка може да се појави на еден дел од телото или насекаде, почнувајќи од лесна до неподнослива. Иако повеќето болки во мускулите поминуваат сами по себе за кратко време, понекогаш болката може да трае со месеци. Мускулната болка може да се развие скоро каде било во вашето тело, вклучувајќи ги вратот, грбот, нозете, па дури и рацете.

Постојано сте уморни
Друг чест симптом. Не можете да ги исполните своите обврски дома или на работа: нема енергија. Дури и рутинските активности ве прават многу уморни. Оние кои имале Ковид 19 може да имаат воспаление што исто така влијае на мозокот или намален проток на крв во мозокот, што е објаснување за оваа последица.

Коментари

коментари