четврток, 28 септември, 2023

Анестезиолог открива: Осумте млади луѓе можеа да бидат спасени, требало да се стори само едно

Д-р Ненад Карановиќ објасни сè во врска со јаглерод моноксидот, кој ги отру младите на новогодишната ноќ во Босна.

Невидена трагедија се случи во градот Трибистово, во општина Посусје, каде осум млади луѓе кои ја славеа новогодишната ноќ починаа како резултат на задушување на гас, односно труење со јаглерод моноксид. Сите починати се иста генерација родени 2001 година.

.

.

Одговорот на прашањата дали овие млади луѓе можеа да бидат спасени, дали можеа да преживеат и што требаше да се стори во медицинскиот контекст доколку некој дојдеше на вратата од викенд куќата каде што се одржуваше прославата, даде д-р Ненад Карановиќ, анестезиолог. Слободна Далмација.

-Ако некој „налеташе“ во првите моменти, кога гасот започна да ги труе овие млади луѓе и ги изнесе надвор, нивните животи можеа да бидат спасени на чист воздух. Само некој да ги отвореше прозорците, да ја вентилира просторијата во која престојувале, целата оваа трагична приказна немаше да заврши вака. Медиумите пишуваат дека прозорецот бил отворен, но секако недоволно за потребната количина на воздух да влезе во контаминираната просторија за да го „исчисти“ јаглеродниот моноксид – објасни анестезиологот.

Како што понатаму изјави, наместо кислород, крвта „прима“ јаглерод моноксид и поради тоа мозокот останува без кислород и како резултат на тоа настапила смрт.

-Тешко е да се каже колку време требало да настапи смртта. Тоа е индивидуално прашање, и зависи од здравствената состојба на лицето, возраста, состојбата … Настанувањето на смртта не им се случува на сите во исто време. Кај постари лица и болни, смртта како резултат на труење со јаглерод моноксид ќе се случи побргу – д-р Карановиќ ја опишува подмолноста на јаглерод моноксид.

Тој исто така вели дека кога ќе се запали оган , просториите секогаш треба да се проветруваат, така што секогаш да има циркулација на чист воздух. Инаку, во вакви случаи на труење со јаглерод моноксид, смртта се јавува во рок од неколку минути.

Фoто: Илустрација

Веќе споменавме неколку фактори од кои зависи. Времето на смртта секако зависи од количината на јаглерод моноксид што се „ослободува“ во просторијата, од тоа колку е голем. Имено, ако една просторија има 200 кубни метри воздух, потешко е да се отруе во неа отколку во просторија со, да речеме, само 100 кубни метри воздух, односно која е помала. Проклетството на јаглерод моноксид е во фактот дека гасот е без мирис, невкусен и невидлив. Но, ако јаглерод моноксидот доаѓаше од генераторот, тогаш тие млади требаше да мирисаат на бензин или издувни гасови, ако генераторот работи на бензин. Очигледно тие не го почувствувале тоа или не му давале важност – вели лекарот.

Ако некој влезеше во таа куќа кога штотуку почнуваа да „спијат“ од јаглерод моноксид и сите ги извадеа на чист воздух, или ако само се отвореле прозорците и ќе се направел провев, тие деца најверојатно ќе беа жив “, вели Карановиќ.

„Да, но тие морале да бидат пренесени во барокомора не подоцна од 45 минути од моментот на откривање, за да останат живи. Секако, пред да ја напуштат барокомората, ќе треба да им се даде прва помош, реанимација, кислород, доколку е потребно. утеха, во овој ужасен, морничав настан, кој за жал ги обележа сите овие семејства, нивните животи и целата оваа област, може да биде во фактот што децата не страдаа. Тие немаа болна смрт. Умреа и не знаеја што се случува околу нив. Тие се чувствуваа уморни, само заспаа, а потоа се задушија “, рече анестезиологот.

Барокомора како спас
Добро познатиот доктор по хипербарична медицина од Сплит, д-р Гојко Гожовиќ, одговори на кој начин и колку ќе помогне барокомората.

Можеше да им се пружи помош, под претпоставка дека некој ги однел во баракомерот, запрепастен, но сепак жив.

-Ако беа живи за време на откривањето, ќе можеше да им се помогне во барокомората, се разбира, под претпоставка дека навреме биле донесени до него. Пред тоа, треба да се изврши реанимација, транспорт со кислород од тоа место во Херцеговина, во барокомората, под претпоставка дека не развиле малигни срцеви аритмии. Со такви труења, ако некое лице преживее, невролошките последици можат да останат. Страшен случај, кој можеше да се спречи ако случајно го отвореа прозорецот – заклучи д-р Гошовиќ.

Коментари

коментари