петок, 26 февруари, 2021

СЕ ИЗГЛЕДАЛО ДЕКА ЌЕ ИМА ТРАГЕДИЈА: Љуба Шиптар седел со Аркан непосредно пред неговата смрт, проговори после многу години

Љубомир Михајловиќ, попознат како Љуба Шиптар, основач и долгогодишен прв човек на Комерцијална банка, откако беше прогонет од рајот на политичката милост, реши да молчи.

По многу години, тој реши да ја прекине тишината и да открие некои детали од животот што не и се познати на јавноста.

Не е тајна дека Михајловиќ бил омилен банкар за многумина, ниту дека Аркан бил еден од неговите пријатели.

.

Аркан и Цеца

-Почнав да работам со банкарство уште во 1965 година на Косово и Метохија, прво во Комунална, а потоа и во Југобанка. Тогаш еден од директорите ме повика во неговата канцеларија и ме однесе до прозорецот. Беше во Призрен. Тој ми рече: „Погледнете, Љубо, на овој чистач за чевли долу. За да бидеш добар банкар, мора да бидеш чистач на чевли, продавач, но и министер, свештеник и претседател на државата… “Сето тоа го чував во текот на целата моја кариера и не згрешив. Бев омилен банкар, а Иван Стамболиќ, Влајко Стоиjковиќ, Аркан, Баџа, Цеда Јовановиќ, Веља Илиќ, Гури, патријархот Павле и многу други, исто така, беа мои добри пријатели. За жал, нема повеќе од нас – вели Михајловиќ.

Аркан и Љуба

Тој потсетува дека бил со Жељко Ражнатовиќ Аркан на денот на убиството во „Интерконтинентал“

-Отидов на пливање, по препорака на физијатар, ме болеше десното рамо. Го најдов Аркан во фоајето. Веднаш ме покани да седнам. Инаку, тој ме нарече „генерал“ поради презимето Михајловиќ. Тој ми вели: „Генерале, денес сум најсреќниот човек на светот. Ги отплатив сите долгови, никому не должам повеќе “.

Тој беше навистина расположен, насмеан. Седев со него до 17 часот. Додека разговаравме, двајца чудни луѓе постојано шетаа покрај нас и правеа „ножици“. Му го свртев вниманието на фактот дека ми е чудно што прават, тој ми одговори дека не се грижам затоа што има луѓе што контролираат сè. Додека се спуштив кон базенот, полицајците влегоа и почнаа да викаат дека Аркан е убиен. Штом станав, практично. Кога излегов од хотелот, веќе имаше новинарски и телевизиски екипи, а јас бев првиот кој беше фотографиран како го напуштам местото на злосторството – изјави Љуба Шиптар.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!