четврток, 28 септември, 2023

НОВА ГОДИНА, НОВИ ПРАВИЛА – Путин потпиша 100 закони, а ова се НАЈШОКАНТНИТЕ

Во пресрет на новата година, рускиот претседател Владимир Путин постигна да потпише околу 100 нови закони, од кои некои кренаа голема прашина.

Како резултат, во 2021 година, правилата што регулираат сè ќе бидат ажурирани, од невладини организации и протести, преку рускиот Интернет и многу повеќе. Ова се само некои од нив.

Секој може да добие ознака „странски агент“
Новиот закон ја прошири листата на поединци и групи кои може да бидат етикетирани како „странски агенти“ и воведе нови ограничувања, регистрација и задолжително известување, како и медиумски обврски да го наведат нивниот статус при споменување на лица или групи на списокот.

Новиот закон вели дека поединци, вклучително и странски новинари, кои се поврзани со руската политика или собираат материјали поврзани со руската одбрана или националната безбедност, мора да бидат ставени на списокот на странски агенти.

Исто така, се вели дека на лица кои ќе бидат означени како „странски агенти“ ќе им биде забрането да работат во државната служба, законот ги принудува да во своите писма кон властите и друг материјал го означат со „странски агент“.

Активистите за човекови права и опозицијата изјавија дека законот ги повлекува демократските процеси.

Закони против американските социјални мрежи
На 30 декември Путин потпиша серија закони чија цел е ограничување на работата на најголемите американски социјални мрежи.

Роскомнадзор, Федералната служба за надзор на комуникациите, информатичката технологија и масовните медиуми на Русија, е овластена да го блокира целосно или делумно пристапот до веб-страниците што ги „дискриминираат“ руските медиуми, како дел од кампањата на Путин за зголемување на „суверенитетот на Русија на Интернет“. Според законот, тој бил испратен до странски социјални мрежи, но може да влијае и на руските компании.

Твитер обележа некои руски медиуми како „медиуми блиски до државата“, а овој потег се смета за навредлив од официјална Москва. Оние кои го поддржуваат новиот закон се жалат на предрасудите што можат да се најдат на Фејсбук, Твитер и Јутјуб.

Исто така, новите закони ќе овозможат воведување на двегодишна затворска казна за клевета на социјалните мрежи и нови регулативи на нови регулативи, кои забрануваат финансирање на протести од т.н. странски агенти.

Строги правила за демонстрантите
Во иднина, на организаторите на протестите им е забрането да добиваат пари од странство. Вториот закон им забрани на новинарите да известуваат за демонстрации и да се однесуваат како обични учесници во демонстатициите, на пример, со кампања или дистрибуција на летоци. Законот исто така забранува организирање митинзи во близина на службите за итни случаи.

Доживотен имунитет за поранешните претседатели
Путин исто така потпиша нов закон со кој на поранешните руски претседатели им се дава доживотен имунитет, и тоа не само за време на нивниот мандат.

Законот вели дека ниту еден поранешен руски претседател „не може да биде гонет или административно гонет“. Полицијата нема да може да ги апси и испрашува поранешните претседатели или да ги претресува нивните домови. Претходната верзија на тој закон им нуди имунитет на поранешните руски претседатели само за дела сторени за време на мандат.

Новиот закон ќе им овозможи на поранешните претседатели да имаат места во горниот дом на парламентот, што исто така нуди имунитет.

Коментари

коментари