понеделник, 15 август, 2022

Празни улици, морничава тишина, урнатини – погледнете како изгледа Петриња утрото по земјотресот

Ден по земјотресот, Петриња изгледа како град на духови, како сцена на пост-апокалиптичен филм. Скоро никој нема на улиците, населението е евакуирано, а единственото место каде што има живот е патеката каде се пунктовите на Црвениот крст, каде што основните намирници им се делат на луѓето.

На патиштата може да се забележат багери и друга тешка механизација, кои од синоќа се целосно исчистени.

Во средата, Дирекцијата за цивилна заштита ги повика граѓаните уште еднаш да не одат во земјотресните подрачја Сисак и Петриња, без оглед на нивните најдобри намери, бидејќи толпите предизвикани од неконтролирано и некоординирано волонтирање ја отежнуваат и забавуваат работата на службите за итни случаи.

На граѓаните што сакаат да им помогнат им се кажува да им помогнат на погодените области наместо да одат на земјотрес со донирање средства или хуманитарна помош во вид на храна, средства за хигиена и слично во координација со Црвениот крст на Хрватска.

Видеото од улиците на Петриња може да го погледнете ОВДЕ

Коментари

коментари

error: Content is protected !!