Анксиозност за време на коронавирусот

Анксиозноста во месеците позади нас добива сосема нови форми, како последица на пандемискиот вирус, кој не стивнува. Стравот му отстапува на ова чувство во моментите кога почнуваме да се плашиме од нешто што за нас е непознато, како што е во моментов. Иако имаше знаци на подобрување во еден период во текот на летото, наскоро повторно се најдовме во состојба на вознемиреност, затоа е потребно да се вложат големи напори и да се зачува и физичкото и менталното здравје. Кога станува збор за вознемиреност, таа се препознава по следниве симптоми: плитко дишење, задушување, страв од недостаток на простор, страв од умирање и неможноста на другите да ни помогнат, но списокот не треба да исклучува напнатост во мускулите, проблеми со спиењето и главоболки. Доколку сакате подобро да се запознаете со оваа тема, со цел да си го олесните секојдневието на себе и на вашите најблиски, внимателно прочитајте ги следниве редови, каде ве очекуваат повеќе детали.

Неможност за планирање

Недостатокот на сигурност го прави скоро невозможно да се планираат следните чекори. Мавтањето и потчукнувањето на место може да биде заморно за телото, бидејќи времето на структурирање е важно за секојдневно функционирање. Токму кога настанува хаос во главата, се јавува можен напад на паника, како врв на вознемиреност. Потоа, по правило, самите бараме информации, но ништо не е ефикасно, бидејќи само обидот да се контролира нешто што не може да се контролира, доведува до замор.

Анксиозност поради болест

Многумина од нас се плашат дека ќе се заразат, а тоа дури може да доведе до хипохондрија, што не е корисно. Самата достапност на Интернет и информации може да предизвика дополнителна вознемиреност кај нас, доколку не најдеме мерка и секое искуство го доживуваме како закана за сопственото здравје. Исто така постои и нешто што се нарекува антиципирана вознемиреност, кога очекуваме лоши или непријатни вести. Ова чувство може да биде многу поинтензивно отколку кога навистина сме загрозени.

Анксиозност за најблиските

Пандемијата на која сме сведоци предизвикала страв не само насочена кон нас самите, туку и кон најблиските и оние што ги познаваме. Токму од таа причина, ние сме лишени од дружење и вообичаена блискост и срдечност во односите, и тоа остава последици на долг рок. Никој не сака да биде во незавидна позиција на некој што може понатаму да го пренесува вирусот, па затоа претпазливоста е поприсутна.

Анксиозност за иднината

Сите чекаме на моментот кога ќе можеме да се вратиме на редовните текови и активности, барем до одреден степен, и се чини дека е сè подалеку. За жал, се покажа дека најмногу страдаат децата, кои го сменија претходниот начин на растење и школување, со чувство на изолација од врсниците и атмосфера на грижа и постојана проверка. Затоа, дури и да можат да се релаксираат, не се прават, бидејќи вознемиреноста сè уште демне. Често, децата се манифестираат со физички симптоми, кои укажуваат на анксиозно растројство. Враќањето во карантин, што е во сила во некои земји, дополнително го комплицира целиот процес, и тука треба да се нагласи суштината на проблемот. Имено, нашите најмлади не се сеќаваат на периодот на безгрижно растење, бидејќи тие живеат во моментот, а овој не влева премногу надеж сега.

Анксиозност и промени во расположението

Кога долго време се справуваме со тешки предизвици, можеме многу лесно да станеме тажни, ранливи, потресени од самодоверба и верба во нашите способности. Сепак, тагата е исто така оправдана, ако доаѓа поради замор, обесхрабрување и губење на секаков вид. Од друга страна, вознемиреноста е природен феномен во вакви периоди, но треба да ја следите вашата состојба и во случај да е присутна премногу често, обратете се на стручно лице за помош. Ние го заклучуваме текстот со совет дека е многу важен за да можеме да извршуваме деловни задачи и да им се посветиме на своите најблиски, а не да бараме решение самостојно.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!