Унгарија го смени уставот, забрана за истополовите парови да посвојуваат деца

Унгарија во вторникот ја смени дефиницијата за семејство во својот устав за да обезбеди забрана за посвојување од страна на истополови парови, победа за владејачките конзервативци, но „мрачен ден за човековите права“, соопшти една ЛГБТК група.

Националистичката партија Фидес на премиерот Виктор Орбан се обидува да ја вовлече Унгарија во поконзервативна насока откако победи на третите последователни избори во 2018 година, додека вербалните напади и дискриминаторските регулативи кон хомосексуалците станаа вообичаена.

Во последниве години, Орбан, првпат соочен со обединетата опозиција, ја удвои пропагандата на неговата растечка конзервативна идеологија.

Тој употреби силна реторика против мигрантите и муслиманите за кои тврди дека можат да ја уништат европската култура. Во изменетите членови на унгарскиот устав сега се вели дека семејството е „засновано на брак и на односот помеѓу родителот и детето“.

„Мајката е жена, а таткото е маж“, се наведува во семејната дефиниција.

Исто така, се бара децата да бидат воспитувани во конзервативен дух.

„Унгарија го брани правото на децата да се идентификуваат според полот определен со нивното раѓање и предвидува нивно воспитување врз основа на уставниот идентитет и вредностите на нашата нација утврдени во нашата христијанска култура“, се додава.

Истополовите бракови се нелегални во Унгарија, но досегашното посвојување беше можно доколку едниот партнер самостојно поднел барање за посвојување.

„Главното правило е дека само брачните парови можат да посвојат дете, а тоа се маж и жена кои се во брак“, напиша министерката за правда Јудит Варга.

Јудит Варга – Министер за Правда

Амандманот на уставот уследи откако беше усвоен закон на почетокот на оваа година со кој се забранува промена на полот во лични документи и по идеолошката битка за детските книги кои ја прикажуваат различноста на позитивен начин.

Хомофобијата беше клучен дел од изборната кампања оваа година и полската владејачка националистичка партија ПиС, која поддржуваше „зони без ЛГБТ заедница“, и покрај критиките од Европската унија.

Според новиот закон, самците во Унгарија мора да бидат одобрени од министерот за семејни работи, ултраконзервативниот Каталин Новак, кој го промовира традиционалниот семеен модел.

Орбан

„Не верувајте дека жените треба постојано да се натпреваруваат со мажите“, рече Новак на видеото објавено во понеделникот.

„Не верувајте дека треба да се споредуваме постојано или да бидеме на истите високи позиции или да имаме исти плати како и мажите.

„Групите за човекови права ги осудија промените и ги повикаа европските лидери да го сторат истото.“ Ова е мрачен ден за унгарската ЛГБТК заедница и мрачен ден за човековите права “, рече Давид Виг, директор на Амнестија Унгарија.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!